Konečne opravia cestu v úseku Raslavice - Lopúchov - Stuľany - Kuková

4626x
11. Máj 2020
Začína rekonštrukcia ciest
Pozrite si videoreportáž 
 
V okresoch Bardejov a Svidník začína Prešovský samosprávny kraj s realizáciou veľkej cestnej investície podporenou z európskych štrukturálnych fondov. Cieľom je zlepšenie dopravného spojenia v prihraničných oblastiach s Poľskom a zmodernizovanie štyroch úsekov ciest Raslavice – Lopúchov - Stuľany – Kuková vo výške takmer 2,6 miliónov eur.
 
Predmetom stavebných prác budú na slovenskej strane rekonštrukcie ciest Raslavice – Lopúchov a Stuľany – Kuková v dĺžke viac ako 8 kilometrov.
 
„Veľmi pekne chcem poďakovať za to, že Európske štrukturálne fondy vieme využívať pre rozvoj týchto regiónov alebo mikroregiónov. Aj tento INTERREG, ktorý nám prilial 2,5 milióna eur pomôže zrekonštruovať regionálne cesty, ktoré koniec-koncov spájajú ľudí s krajským mestom, ale aj s prihraničným mestom Jaslo, alebo vôbec s prihraničím Poľska,“ prezradil Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
 
Poklepali základný kameň 
 
„Táto rekonštrukcia Kuková – Raslavice dá sa povedať, že rieši dlhoročne neriešenú cestu z titulu zosuvov, v serpentínach medzi Raslavicami a obcou Lopúchov a zosuvy za obcou Stuľany. Keďže sú to veľmi na financie náročné stavebné operácie, resp. stavebné práce, tak tento program tieto peniaze pomohol dostať do kraja,“ povedal Marcel Horváth, riaditeľ Správy a údržby ciest PSK.
 
Realizáciou prác v rámci schváleného projektu sa zlepší dopravno - technický stav existujúcich úsekov, dôjde k rekonštrukcii mostných objektov, stabilizácii zosuvov, zlepší sa napojenie zón, komfort účastníkov cestnej premávky a hlavne sa zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.
 
„Naši občania aj občania okolitých obcí veľmi dlho už chodia po týchto rozbitých cestách a dennodenne nám hlásia problémy aj s autami, rôzne drobné poruchy, čiže skutočné táto cesta v našom okrese patrí k jednej z najhorších úsekov a tým pádom asi aj naši obyvatelia majú právo na to, že sú trochu znepokojení z vozovky a z kvality tej cesty,“ informoval Marek Rakoš, starosta obce Raslavice.
 
Stretli sa v Raslaviciach, rekonštrukcia sa môže začať 
 
„Som presvedčený, že im spadne obrovský kameň zo srdca i voči svojim voličom, že tieto cesty budú upravené a budú zjazdné tak, ako majú cesty byť,“ dodal Jozef Kmec, poslanec PSK „
 
Je tu trend, tie cesty v čo najväčšom množstve rekonštruovať, opravovať, pretože situácia ukazuje, že je to nevyhnutné,“ podotkol Patrik Mihaľ, poslanec PSK.
 
Poklepali základný kameň 
 
Prešovský samosprávny kraj má v tomto roku pripravených viacero ďalších investičných akcií. „Oprava ciest aj napriek pandémii beží ďalej. Na tento rok máme pripravené investičné akcie v hodnote zhruba 45 miliónov eur v rámci Prešovského samosprávneho kraja. Sú to peniaze či už naše priamo z rozpočtu PSK alebo cez rôzne štrukturálne fondy, či už to je EUROPE alebo INTERREG,“ dodal na záver predseda PSK.
 
Plánované ukončenie projektu zlepšenia dopravného napojenia okresov Jaslo, Bardejov a Svidník je v apríli 2021.
(21:13, B. Slivková)
Diskusia
Pridať komentár