Aj v čase pandémie si Bardejovčania uctili obete vojny, tento raz v rúškach

1301x
09. Máj 2020
Spomienka na 75. výročie ukončenia II. svetovej vojny 
Ďakujeme
 
Bez smútočných pochodov a hymien, bez pátosu, ale úprimne, s pokorou a úctou sa v piatok predpoludním stretli pri Pamätníku vďaky predstavitelia samosprávy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a štátnej správy, aby si položením kytice červených ruží a pietnych vencov pripomenuli 75. výročie ukončenia II. svetovej vojny a Deň víťazstva nad fašizmom. 
 
Ani protiepidemické opatrenia, prijaté v súvislosti s ochorením COVID-19 (a počas pietneho aktu dodržiavané) totiž nezabránili primátorovi mesta Borisovi Hanuščakovi, predsedovi OO SZPB v Bardejove Artemovi Feckovi, prednostovi Okresného úradu Miroslavovi Bujdovi i ostatným účastníkom uctiť si pamiatku hrdinov II. svetovej vojny: pamiatku tých, ktorí pred 75-mi rokmi priniesli slobodu do ťažko skúšanej Európy, vtedajšie Československo nevynímajúc. Domnievame sa, že je to to minimum, čo sme mohli pre pamiatku hrdinov urobiť - v úcte skloniť hlavy a v duši povedať "Ďakujeme – osloboditelia".  
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
S nie menšou pietou sa účastníci stretnutia poklonili aj pamiatke obetí vojny v areáli Pamätníka holokaustu.  
 
Podvečer ich kroky opäť viedli k Pamätníku vďaky: zapálením sviečok v tvare "75"-ky a slova "Ďakujeme" symbolicky ešte raz vyjadrili svoju úctu všetkým, ktorí či už v radoch Červenej armády, I. Československého armádneho zboru, v radoch partizánskych oddielov i domáceho odboja neváhali na oltár slobody položiť svoje životy - a nebolo ich málo...  
 
II. svetová vojna bolo zlo, ktoré strašným spôsobom zasiahlo do života celého sveta - jej ukončenie stálo príliš veľa krvi, príliš veľa utrpenia, príliš veľa ľudských životov, príliš veľa zlomených ľudských osudov, príliš veľa dokaličených, sirôt i vdov...Nikdy by sme na to nemali zabudnúť - a v Bardejove ani nikdy nezabudneme!
(11:22, Š. Hij, foto: facebook/Kancelária primátora mesta Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár