Deň Európy tento rok v Prešove bez osláv na Hlavnej ulici

565x
09. Máj 2020
Deň Európy tento rok v Prešove bez osláv na Hlavnej ulici
Deň Európy
 
Deň Európy, ktorý si pripomíname každý rok 9. mája, je oslavou mieru a jednoty na celom svete. V tento deň si pripomíname výročie Schumanovej deklarácie. Oslavy Dňa Európy sú v meste Prešov už tradične spojené so sprievodným programom na pešej zóne. Tá však zostane 9.5.2020 prázdna, aby sme predchádzali prípadnému šíreniu koronavírusu.
 
Pri príležitosti Dňa Európy 2020 sa 9. mája uskutoční celoeurópske virtuálne podujatie, ktoré bude možné sledovať NAŽIVO. Na Deň Európy chcú inštitúcie EÚ prostredníctvom množstva rôznych online aktivít vzdať hold Európanom, ktorí v duchu solidarity pomáhajú únii prekonať krízu spôsobenú koronavírusom.
 
Počas podujatia predložia zástupcovia Európskeho výboru regiónov Komisárke pre súdržnosť a reformy Elise Ferreire deklaráciu miestnych a regionálnych samospráv, ktoré sa aktívne podieľajú na boji s ochorením COVID-19. Na jej príprave spolupracovalo aj Slovensko, ktoré spolu s českou delegáciou predložilo až 29 pozmeňovacích návrhov.
 
Robert Schuman, francúzsky minister zahraničných vecí, vo svojom prejave prednesenom v Paríži v roku 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou.
 
Zmluva, ktorá viedla k vytvoreniu takéhoto orgánu, bola podpísaná o rok neskôr. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania toho, čo je dnes Európskou úniou. 9. mája si tak dodnes pripomíname výročie historickej Schumanovej deklarácie.
(12:55, presov.sk, foto: pixabay.com) 
Diskusia
Pridať komentár