Nemocnica v Bardejove ponúka odberné miesto na ochorenie COVID-19

3256x
07. Máj 2020
Mobilné odberové miesto
Videoreportáž
 
Nemocnica s poliklinikou svätého Jakuba v Bardejove spustila do prevádzky Mobilné odberové miesto, ktoré je zriadené pred vstupom do nemocnice. Odbery na ochorenie COVID-19 budú vykonávané indikovaným pacientom.
 
„Mobilné odberové miesto je určené pre občanov a pacientov, ktorí budú nasmerovaní na odber vzorky na COVID-19 buď ošetrujúcim lekárom alebo epidemiológom a môže prísť aj samotný občan ak sa zaregistruje na stránke, ktorá je vyčlenená na zaregistrovanie pacienta,“ prezradila Helena Leščišinová, primárka poliklinického oddelenia tuberkulózy a pľúcnych chorôb NsP. sv. Jakuba v Bardejove.
 
Požiadať o vyšetrenie
 
Občan alebo lekár sa môžu zaregistrovať na stránke Moje eZdravie alebo na korona.gov.sk. Vyplnením dotazníka sa vytvorí požiadavka na vyšetrenie. V prípade, že sa občan zaregistruje sám, vyhodnocuje sa, či vyšetrovanie je indikované alebo nie.
 
„Ak sa lekár alebo pacient zaregistruje, príde mu tzv. covid pas na jeho email, ktorý udá a potom s týmto covid pasom príde sem. Na tom covid pase by mal mať uvedené, kam má ísť a kedy má ísť, dátum a čas odberu,“ dodala primárka.
 
Od deviatej do jedenástej
 
Najčastejšie občan dostane covid pas v tvare SMS správy, následne príde na vyšetrenie, kde sa jeho údaje spárujú s údajmi z dotazníka. Covid pas je jedinečný pre každého pacienta. Odbery vzoriek sa budú vykonávať v utorky a štvrtky v určených hodinách.
 
„Od deviatej do jedenástej a stále sa to bude striedať. Buď laborant a lekár alebo dve sestry, ale v kombinácii bude stále sestra, lekár, laborant,“ doplnila nemocničná hygienička Anna Kutná.
 
Výsledky testu na COVID-19 sú známe do 48 hodín od odberu vzorky. Občan sa výsledok dozvie formou SMS správy.
(19:49, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár