Bardejovské kúpele a.s. budú čoskoro opäť otvorené

1404x
06. Máj 2020
Kúpele sa pomaly otvárajú 
Videoreportáž
 
Bardejovské kúpele zažívajú situáciu, akú v tomto ročnom období ešte nezažili. Už vyše mesiaca sú zatvorené bez jediného klienta. Všetko sa má zmeniť 12. mája.
 
„Od dvanásteho mája sme prístupní jedine pre klientov zo zdravotných poisťovni, teda tí ktorí majú schválený návrh od lekára a absolvujú liečebný pobyt na minimálne tri až štyri týždne,“ prezradila ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov a.s. Tamara Šatanková.
 
Klientov, ktorí prídu do kúpeľov, bude čakať viacero noviniek, aj vzhľadom na pandémiu koronavírusu. Testy na COVID-19 kúpele vykonávať nebudú.
 
Špeciálny koridor 
 
„Máme hygienické opatrenia, samozrejme protiepidemiologické, to znamená, že každý klient prejde špeciálnym koridorom k hotelu Ozón, kde bude vyšetrený našimi lekármi, kde spíše cestovateľskú anamnézu. Následne mu bude odmeraná teplota a až tak pôjde na recepciu, kde sa ubytuje a potom na prvotnú zdravotnú prehliadku k už určenému lekárovi,“ dopĺňa T. Šatanková.
 
Od dvanásteho mája kúpele v priebehu týždňa očakávajú 250 až 300 klientov zdravotných poisťovní s následným zvýšením na 400 až 500 klientov.
 
„Veríme, že v tej prvej polovici júna sa to už uvoľní tak, že budeme môcť prijímať aj samoplatiacich klientov, lebo tých päťsto klientov cez zdravotné poisťovne nám zabezpečuje možno tridsať percent tržieb, ktoré jednoducho potrebujeme a naozaj tí samoplatci sú pre nás naozaj dôležití, aby kúpele mohli fungovať plnohodnotne,“ dodala Šatanková.
 
Spoločenské udalosti zrušené 
 
Spoločenské udalosti vrátane otvorenia kúpeľnej sezóny či kúpeľné dni musela akciová spoločnosť zrušiť. V pláne sú jednoduché koncerty priamo v areáli Bardejovských Kúpeľov, aby bol dodržaný minimálny odstup medzi jednotlivými klientmi. Ak to situácia dovolí, v jeseni kúpele zorganizujú niektorý zo svojich festivalov. Viac ako mesiac bez klientov priniesol aj ekonomické problémy a rôzne otázky.
 
„Všetci zamestnanci boli doma, pracovali sme na šesťdesiat percentných mzdách, verím, že štát nám teda pomôže, minimálne čo sa týka tých ekonomických čísel, že nám teda pomôžu pri uplatňovaní zachovania zamestnanosti, že nám zaplatia ten ušlý zisk v náhrade mzdy pre našich zamestnancov. Naozaj sa nepracovalo, pracovali len štátne útvary, záhrada, vlastne tie oddelenia, ktoré musia fungovať aj bez toho či je nejaká ekonomická či iná zdravotná kríza. Inak deväťdesiatpäť percent zamestnancov bolo doma a verím, že od toho dvanásteho budeme stále v práci len pribúdať,“ doplnila na záver Tamara Šatanková.
 
Novinkou je kompletne zrekonštruované druhé poschodie hotela Ozón. Klientov čakajú zrekonštruované izby a spoločné priestory. Kúpele investovali do tejto rekonštrukcie viac ako 800 tisíc eur. 
(20:30, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár