V kežmarskej nemocnici simulovali pôrod pacientky s koronavírusom

521x
04. Máj 2020
Pôrod v čase koronavírusu 
Zdravotníci si vyskúšali simulovaný pôrod pacientky
 
Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny AGEL, prijala už v polovici marca potrebné kroky a mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a chodu nemocnice počas pandémie nového koronavírusu SARS CoV2. V rámci snahy nemocnice, aby bola dobre pripravená na situácie, ktoré môže priniesť život, si tamojší zdravotníci vyskúšali simulovaný pôrod pacientky, pozitívne testovanej na koronavírus.
 
Celý pôrod bol simulovaný v tzv. červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále. Všetci lekári museli pôrod realizovať v ochranných oblekoch, ochranné rúško preto musela mať aj „rodička“ a prísne dbať o to, aby pri pôrode nedošlo k nakazeniu bábätka, lekárov a sestier.
 
Všetko bolo ako v skutočnosti – reálny prípad, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19 ako aj medicínskych postupov. Len pacientka nebola reálna, v tomto prípade rolu figurantky – rodičky zahrala Bc. Simona Pavlíková a jej manžela zahral Bc. Marián Ksiažek. „Išlo o 40 ročnú pacientku, prvorodičku, ktorá bola prijatá do našej nemocnice s rozbehnutým pôrodom“, objasňuje Ing. Viktor Halíř, riaditeľ nemocnice. V nemocnici je vybraných 11 sestier a 6 lekárov, ktorí zabezpečujú zdravotnú starostlivosť na tzv. COVID oddelení.
 
Viacero otázok 
 
V priebehu fiktívneho pôrodu sa ukázalo viacero otázok, krokov, ktoré síce teoreticky lekári majú zvládnuté, prax však môže priniesť rôzne komplikácie, pričom oblasť gynekológie je, hlavne čo sa týka správania rodičiek, veľmi emotívna a nevyspytateľná. Taktiež možné medicínske komplikácie spojené s plánovanou kontrolou alebo s príchodom bábätka na svet u pozitívnej pacientky na COVID-19 môžu priniesť nepredpokladané situácie.
 
„Hoci nemocnica Kežmarok patrí medzi menšie nemocnice a v rámci rozdelenia sme boli zaradení medzi tzv. biele nemocnice, je dôležité, že sme si priebeh pôrodu mohli prakticky vyskúšať. Ujasnili sme si úlohy každého jedného člena tímu, ako a prečo musíme zaobchádzať s konkrétnym druhom osobných ochranných prostriedkov, ako sa z nich bezpečne vyzliecť, aby nedošlo ku kontaminácii, ako riešiť vypäté situácie, ktoré život v podmienkach koronavírusu na gynekológii môže priniesť a hlavne našu vzájomnú koordináciu. Pri niektorých úkonoch sme dokonca dlhšie diskutovali a vysvetľovali, aby sme si všetko detailne prešli a vyjasnili. Ak príde reálna situácia, musíme rýchlo, správne a prakticky konať,“ zhodnotil simulovanú ukážku primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Kežmarok MUDr. Tomáš Remecký.
 
Po úspešnom pôrode COVID-19 pozitívnej pacientky je dôležité, aby bábätko bolo izolované od matky až do jej vyliečenia.
 
Kežmarská pôrodnica je medzi rodičkami čoraz viac obľúbená, pôrody neustávajú ani počas epidémie koronavírusu. Len za mesiac marec a apríl sa tam narodilo 145 bábätiek. Z dôvodu aktuálnych opatrení a predovšetkým z dôvodu ochrany pred šírením koronavírusu je v nemocnici prítomnosť otca, resp. inej sprevádzajúcej osoby pri pôrode povolená na základe individuálneho prípadu a rozhodnutia primára oddelenia a je nenárokovateľná.
(9:55, M. Pavliková, kezmarok.sk)
Diskusia
Pridať komentár