Zastavme násilie v čase izolácie

1110x
02. Máj 2020
Ak máte podozrenie, nahláste to
Kontakty určené na pomoc
 
Z dôvodu mimoriadnej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19 sú mnohé deti, mladí a dospelí izolovaní, frustrovaní, ohrození vplyvom a nárastom patologických javov či závislostí členov domácnosti. Zastavme násilie v čase izolácie spoločnými silami. 
 
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Inštitút pre výskum práce a rodiny upozorňujú na narastajúci problém domáceho násilia v čase izolácie.
 
Ak máte podozrenie, že dieťa vo Vašom okolí je týrané alebo inak zneužívané, alebo ste sami obeťou, volajte políciu 158. Zanedbávanie starostlivosti o deti môžete nahlásiť aj na linke ústredia práce 0800 191 222.
 
Ťažký a dôležitý krok 
 
Ak sa na vás obráti obeť domáceho násilia - dieťa alebo žena s prosbou o pomoc, neposudzujte, nakoľko sú informácie, ktoré uvádza, podľa vás pravdivé a násilie závažné. Požiadať o pomoc je ťažký a dôležitý krok. Ďalšie kontakty pomoci vyhľadáte na www.zastavmenasilie.gov.sk alebo na https://detstvobeznasilia.gov.sk/.
 
Ak máte podozrenie, že žena vo vašom okolí je týraná alebo inak zneužívaná, alebo ste sami obeťou, volajte políciu 158 alebo Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Ak ste oslovili obeť domáceho násilia a ona vašu pomoc odmietla, alebo sa Vám snažila podozrenie vyhovoriť, buďte trpezliví. Veľa obetí tak robí z obáv alebo zahanbenia. Vami vyslaný signál o tom, že máte záujem pomôcť, je pre obeť dôležitý pre čas, keď bude pripravená pomoc prijať alebo akútne potrebovať.
 
Povinnosť oznámiť
 
Najdôležitejšou povinnosťou dospelého je oznámenie o porušovaní práv dieťaťa, resp. o páchaní trestného činu. Táto povinnosť nie je iba morálnou povinnosťou, ale aj zákonnou (Zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele a Trestný zákon). Každý, kto sa dozvie o porušovaní práv dieťaťa je povinný to oznámiť, a to aj vtedy, keď dospelý nevie alebo nemôže posúdiť, či ide o trestný čin. Rovnako pri oznámení nemusí byť zrejmé, kto je páchateľom. Porušovanie práv detí, resp. páchanie trestného činu, je možné oznámiť jednej z týchto inštitúcií - Orgán SPODaSK (Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny), polícia alebo prokuratúra.
 
V prípade násilia na ženách, ak bezprostredne hrozí ohrozenie života a zdravia, vždy privolajte políciu k miestu, kde sa násilie odohráva. Ak nehrozí priame ohrozenie, je domáce násilie možné oznámiť polícii alebo prokuratúre. Pokiaľ je to možné, pýtajte sa žien zažívajúcich násilie, akú pomoc by prijali. Oznámenie trestného činu možno urobiť ústne na ktorejkoľvek policajnej stanici alebo prokuratúre, kde kompetentný pracovník spíše zápisnicu.
 
Oznámenie je možné realizovať aj písomne. Hoci tu nie je formálne stanovená forma a obsah oznámenia, oznamovateľ by sa mal riadiť nasledovným súborom otázok:
  • Kedy (k udalosti došlo)?
  • Kde (miesto)?
  • Kto (totožnosť páchateľa, poškodeného, svedkov)?
  • Ako (popis jednania zúčastnených osôb)?
  • Čo (následky udalosti)?
  • Čím (predmety, nástroje, dôkazy)?
  • Prečo (motív jednania páchateľa)?
Pritom platí zásada, že ak oznamovateľ odpoveď na niektorú otázku nepozná, výslovne to v oznámení uvedie.
 
Ak je orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately oznámené porušovanie práv dieťaťa, je povinný utajiť totožnosť oznamovateľa, ak o to oznamovateľ požiada; to neplatí, ak orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately poskytuje informácie orgánu činnému v trestnom konaní, súdu a inému orgánu na účel ustanovený osobitným predpisom.
 
Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately môže utajiť totožnosť oznamovateľa, ak je to na dosiahnutie účelu preverenia oznámenia nevyhnutné. Na žiadosť oznamovateľa sa v trestnom oznámení neuvedú údaje o jeho totožnosti. Materiály, ktoré umožňujú zistenie totožnosti takého oznamovateľa, sa ukladajú na prokuratúre. Do spisu sa zakladajú len s jeho súhlasom.
(16:10, M. Kormošová, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár