Po stopách hrdinov SNP na Čergove a drevené chrámy

2126x
02. Máj 2020
Po stopách hrdinov SNP na Čergove a drevené chrámy
Pamätník SNP v obci Kríže 
 
Pri písaní tohto článku ma napadli dve pesničky. Obe od Darinky. Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou.
 
Keby som ja bola princezná Arabela, otočila by som so zavretými očami prsteňom a priala si, aby 2. sv. vojna bola iba príbeh zo zlého sna. A keby som ja bola učiteľkou, vzala by som decká práve na Čergov alebo Duklu. Na miesta, pri ktorých je na tabuliach napísaná Prísaha československého partizána v plnom znení, či autentické výpisy z kroniky obcí najviac zasiahnutých povstaním. Žiaci by museli vyšliapať lesom cestičku k tajnému lazaretu a predstaviť si, že touto trasou niesli ranených chlapov práve v najchladnejších mesiacoch.
 
Mám pocit, že fotografie a príbehy, ktoré sú pri pomníkoch, či zákopoch na tabuliach napísané dokážu vytvoriť hodnovernejší obraz o povstaní, než akékoľvek prepísané poznámky na diktovacích hodinách dejepisu.
 
Výlet v okolí Bardejova, Cesta hrdinov SNP, drevené kostolíky
 
Mal to byť klasický výlet do prírody s deťmi. Opečieme slaninu, ukážeme deťom ako sa partizáni schovávali v čergovských lesoch, pozrieme si aj drevené kostolíky v Lukove a Krivom. Naivka som. Moje malé dievčatá nevedia ani čo sú to partizáni, ani čo je to Čergov a už vôbec netušia, že pečená slaninka je lepšia než pečený marshmallow.
 
Zákopy a zemľanka na Čergove, cesta k poľnému lazaretu 
 
Ale tak zbalili sme jednorožcové ruksaky a šli sme. A dobre bolo. Deti videli, zažili a pravda je, že už aj zabudli. Majú to šťastie, že sa môžu bezpečne hrať na víly a témy ako je vojna ešte berú ako bájny príbeh.
 
Ale ja hneď ako som doma dala svoje supermódne folklórne rúško dole, sadla som za počítač a pripravovala pre vás foto „Od Penziónu Magura po zaujímavosti Čergova“ ako na jednu šupu toho uvidieť čo najviac. Odporúčam naložiť aj bicykle (aj so zámkami) do auta.
 
Najlepšie je mať to najťažšie za sebou čo najskôr – výstup k vyhliadkovej veži Žobrák. Z obce Kríže po modrej značke je to síce megastupák, ale najrýchlejšie. Auto necháte v obci. Hore sa pokocháte výhľadom už z dvoch veží, poopekáte a zídete späť do dediny, kde si na jednom konci môžete pozrieť Pamätník SNP a na druhom zákopy a zemľanku. Všetko je ľahko nájditeľné a dobre označené. Autom sa presuniete do Krivého, kde si pozriete ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku – Gréckokatolícky drevený chrám sv. Lukáša. Na túto tému som písala iný článok.
 
NKP - drevený kostolík v obci Lukov 
 
Tu si môžete presedlať na bicykle a smelo sa vydať do Livova. Je to rovinatá trasa vhodná aj pre deti alebo príležitostných cyklistov. Miestami budete mať pocit, že prechádzate skanzenom, či Vlkolíncom. Nad obcou Livov nájdete spomínaný partizánsky poľný lazaret, ktorý sa stal pojmom nie len v rámci Bardejovského okresu, ale bol výnimočným javom aj na celom Slovensku. Bicykle sa do lesa k lazaretu vziať nedajú, je nutné ich uzamknúť buď pri ceste alebo v dvore u miestnych v dedine. Po tejto zastávke by bola škoda sa cestou späť k autu nezastaviť v Lukove k druhému drevenému kostolíku – Venécia. Tento kostolík v tomto období nie je možné pozrieť aj v interiéri, ale aj tak stojí za to. Krásne prostredie a okolie vám bude príjemnou bodkou na záver vyčerpávajúceho výletu.
Teším sa na vašu návštevu u nás. Mirka z Magury.
(10:34, M. Sirková)
Diskusia
Pridať komentár