Akú Zem zanechávame našim deťom?

737x
27. Apríl 2020
Ale aj – aké deti zanechávame našej Zemi?
Žiaci pomohli čistiť prírodu
 
Možno sa nám to nezdá, lebo vírus nám v mnohom urobil škrt cez rozpočet, ale svet ide pomaly ďalej, ráno vyjde slnko, večer zapadne ... A keď sa tak to naše drahé slnko pozerá na našu Zem, vidí všetko možné, veci pekné, aj menej pekné.
 
Vidí krásu prebúdzajúcej sa prírody, prvé jarné kvietky, sviežu zeleň prvých lístkov, ale aj pamiatku na návštevu ľudí v prírode. Tí menej uvedomelí z nás si robia z prírody jeden veľký odpadkový kôš.
 
Keď teraz trávime viac času v prírode ako v nákupných centrách, mohli by sme tam chodiť s otvorenými očami i srdcom. K proviantu si pribaľme aj vrecia na odpad a pomôžme prírode ľahšie dýchať. Tak, ako to urobili žiaci 4.D a 8.A, tried pre intelektovo-nadaných žiakov zo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Keď sa išli prejsť, či vyvenčiť svojho psíka, poobzerali sa okolo seba a vyzbierali odpadky, ktoré tam po sebe nechali nezodpovední návštevníci. Zrazu zistili, že príroda okolo je akási krajšia, zelenšia, že človek sa tam oveľa radšej vráti; a v konečnom dôsledku vzduch aj voda budú čistejšie. A ak by každý z nás odniesol z prírody aspoň niečo, urobíme tým službu nielen Zemi, ale hlavne nám samým. Príroda potrebuje pomôcť, sama to nedokáže. Urobme si ten svoj Deň Zeme vždy, keď sa vyberieme von.
 
Toto nie je prvá eko-akcia žiakov 8.A, už od prvého stupňa boli pro-enviro orientovaní, a každý rok prídu s novými nápadmi, ako zlepšiť životné prostredie v našom blízkom okolí, ale, čo je najlepšie, zapájajú do toho aj svojich mladších nasledovníkov z intelektovo-nadanej triedy 4.D. Tento rok začali dokonca učiť o separovaní aj škôlkarov, ale prerušila nás koronakríza.
 
Veríme, že po návrate do školských lavíc, keď už opäť budeme môcť spolupracovať, budeme v začatých aktivitách pokračovať, a to s cieľom upovedomovať ľudí o dôležitosti čistej vody, čistého vzduchu, o nebezpečnosti plastov, o potrebe separovať. Robme to pre seba a pre naše deti, no nemyslime pri tom iba na to, akú Zem zanecháme našim deťom, ale aj na to, aké deti zanecháme našej Zemi.
(20:00, E. Baldovičová, foto: E. Baldovičová, A. Tribusová)
 
Diskusia
Pridať komentár