Aktivácia elektronických schránok predsedov vlastníkov bytov

678x
16. Apríl 2020
Povinná aktivácia elektronickej schránky predsedov SVBaNP počas pandémie?
Na Slovensku je aktívnych vyše 8500 spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov
 
Na Slovensku je v súčasnosti aktívnych cez 8 500 spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Aktivácia elektronických schránok na doručovanie prostredníctvom portálu slovensko.sk sa v prípade právnických osôb, ktoré nemajú dobrovoľne aktivovanú elektronickú schránku a nie sú zapísané v obchodnom registri, začne 1. júna 2020 a skončí prvým prístupom oprávnenej osoby do elektronickej schránky, najneskôr však uplynutím desiateho dňa odo dňa vykonania úkonu správcu, a teda 11. júna 2020.
 
Do tejto skupiny osôb patria aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktoré si budú povinné do uvedeného termínu svoje elektronické schránky aktivovať na doručovanie úradných rozhodnutí prostredníctvom na to určenej funkcie elektronickej schránky.
 
Z uvedeného vyplýva, že každý predseda spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov je povinný aktivovať si elektronickú schránku v každom prípade. Štát bude od vyššie uvedeného dátumu komunikovať s predsedami elektronickou formou.
 
Aktivácia elektronických schránok v období pandémie koronavírusu
 
V súčasnosti, kedy sa na Slovensku šíri ochorenie COVID-19 a vládou SR boli prijaté určité opatrenia, ktoré môžu skomplikovať život aj bežnému obyvateľstvu, môže byť pre predsedov komplikované vybaviť si občiansky preukaz s elektronickým čipom, ktorý je nevyhnutný pri aktivácií elektronickej schránky. Zatiaľ sa však kompetentní nevyjadrili k možnosti prípadného odkladu povinnej aktivácie elektronických schránok.
 
Opäť treba zdôrazniť, že na Slovensku pôsobí viac ako 8 500 SVBaNP. Drvivá väčšina predsedov spoločenstiev je v dôchodkovom veku a sú tak súčasťou tej najohrozenejšej skupiny ľudí v súvislosti s ochorením COVID-19. Veľká časť predsedov si doposiaľ nevybavila občiansky preukaz s elektronickým čipom a majú tak na to posledný mesiac a pol. Budú nútení ísť osobne na exponované miesta, kde môžu prísť do kontaktu s mnohými ľuďmi, a tak sa zvyšuje riziko šírenia nákazy.
 
Bytovej agende je aj v súčasnej situácií venovaná malá alebo skôr žiadna pozornosť
 
Na Slovensku žije v bytových domoch vyše 2 miliónov obyvateľov a všetkých sa témy v rámci bytovej agendy týkajú. Či už ide o doručovanie ročných vyúčtovaní, schôdzí vlastníkov alebo písomného hlasovania. Pri všetkých situáciách prichádza do kontaktu veľké množstvo ľudí, a tak hrozí veľké riziko prenosu koronavírusu z človeka na človeka. Napriek intenzívnej snahe Združenia pre lepšiu správu bytových domov dostať do povedomia poslancov NR SR či samotných funkcionárov vo vláde túto problematiku, zatiaľ sme neboli veľmi úspešní.
 
Považujeme však za dôležité upozorniť obyvateľov Slovenskej republiky, že táto téma sa týka nás všetkých. Nie len tých, ktorí žijú v bytových domoch a vďaka ignorácií ich problémov sa stávajú ohrozenou skupinou, ale aj tých, ktorí možno žijú v rodinných domoch, no prichádzajú do kontaktu práve s obyvateľmi bytových domov, ktorí sa v prípade neprijatia určitých opatrení stávajú možným rizikom pre každého z nás.
(19:25, N. Sovič, ZLSBD)
Diskusia
Pridať komentár