Dráma v Bardejove, Rómovia napadli policajtov! Tí sa búria a čakajú na príchod Matoviča

13844x
13. Apríl 2020
Rušná noc na sídlisku Poštárka
 
 
Na bardejovskom sídlisku Poštárka počas Veľkonočnej nedele zasahovali desiatky policajtov. K početnej skupine marginalizovaného obyvateľstva boli najprv privolaní policajti pre narušenie verejného poriadku. Tých však napadlo približne päťdesiat miestnych obyvateľov, dvaja policajti boli zranení a poškodené boli aj dve služobné motorové vozidlá.
 
Po tomto incidente bolo na miesto privolaných ďalších tridsať policajtov a zadržané boli tri osoby. Informácie potvrdila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.
 
Rómovia do policajtov hádzali kamene a rôzne predmety. Polícia jedného obyvateľa obvinila zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa, dvaja sú podozriví zo spáchania priestupku proti verejnému poriadku.
 
 
František Tanko, predseda združenia Únie Rómov na Slovensku k zásahu uviedol: „Podľa informácii od obyvateľov brutalita zásahu bola neadekvátna a otázne, či aj opodstatnená. Každý občan má svoje práva a povinnosti, tak isto aj Rómovia. Ak sa niekto dopustí priestupku, trestného činu, tak nech je postihovaný v zmysle zákona.
 
Dlhodobo sme svedkami, že zákon sa uplatňuje voči Rómom neadekvátnou silou a donucovaním. Porušujú sa princípy práva a rovnosti pred zákonom a to v demokratickej spoločnosti 21. storočia je neakceptovateľné. Treba tento zásah riadne a objektívne vyšetriť a vinníkov, či už zo strany Rómov alebo príslušníkov polície, zákonne postihnúť.“
 
 
Príbuzní muža, ktorý je podozrivý zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa, tvrdia, že policajti ho zbili preto, lebo nemal rúško. Muž mal byť navyše opitý. "Začali do neho kopať, s obuškami ho bili," povedala žena vo zverejnenom videu na sociálnej sieti.
 
Podľa svedkyne za policajtmi prišiel otec zadržaného muža spolu s ďalším kamarátom. Ide o ďalších dvoch zadržaných, ktorí sú podľa polície podozriví zo spáchania priestupku proti verejnému poriadku.
 
 
"Svokor sa pekne šiel opýtať s kamarátom, kde je jeho syn a prečo ho zobrali. Chytili svokra, rozrezali mu hlavu. Ležal na zemi a ešte kričal: Puste ma, nechajte ma, ja som nikomu nič neurobil." Tieto informácie priniesla rómska televízia Gipsy TV.
 
Rómovia z Poštárky očakávajú príchod premiéra Igora Matoviča a ako vidno na videu, sídlisko počas veľkonočného pondelka upratali.
(18:44, r, video: youtube, foto: ilustračné)
Diskusia
Pridať komentár