V nemocničnom areáli pribudol triediaci stan, kontrolou prejde každý!

4525x
09. Apríl 2020
Bardejovská nemocnica sa pripravuje na nárast nakazených koronavírusom 
Videoreportáž
 
Od utorka štrnásteho apríla čakajú návštevníkov Nemocnice s poliklinikou svätého Jakuba v Bardejove ďalšie opatrenia v boji proti nebezpečnému koronavírusu. Pri vstupe do jednotlivých pavilónov všetci prejdú vstupnou kontrolou, k dispozícii bude už aj triediaci stan.
 
Slúžiť bude na rozdeľovanie pacientov, ktorí prichádzajú do hlavného monobloku. Vstupné meranie teploty i vyplňovanie dotazníkov už teraz prebieha vo všetkých pavilónoch.
 
„Pacient príde, my mu zmeráme teplotu, potom sa ho budeme pýtať, či je alebo nie je v karanténe, ďalej musí podpísať, že údaje, ktoré nám dáva sú pravdivé. Na základe toho rozdelíme pacientov na tých, ktorí sú rizikoví a nie sú rizikoví. Pacienti, ktorí sú nerizikoví dostanú modré označenie, s tým pôjdu ďalej cez jediný vchod, ktorý bude do budovy a len takýto pacient bude pustený do vnútra. Pacient, ktorý nebude mať označenie pustený nebude alebo aj ktokoľvek iný, okrem zamestnancov.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Pacient, ktorý bude označený červeným, okamžite budeme postupovať ako pri pacientovi, ktorý je v karanténe, čiže môže byť potenciálne rizikový a môže mať COVID-19, to znamená, on musí mať rúško a my mu už dáme ďalšie opatrenia a bude umiestnený na krátku dobu hneď v budove, v hlavnom monobloku. Jednak je to červená zóna pre pacientov chirurgických, červená zóna pre pacientov nechirurgických a tam sa rozhodne, čo s nimi ďalej,“ prezradil riaditeľ NsP sv. Jakuba v Bardejove Marián Petko.
 
Naďalej platí, že v nemocnici nesmú byť pacienti, ktorí majú COVID-19. V okrese Bardejov je viac ako 2000 ľudí, ktorí sú v karanténe a tí môžu mať rôzne iné choroby, s ktorými prídu do nemocnice. Preto je dôležité, aby neprišli do kontaktu s pacientmi, ktorí nie sú v rizikovej skupine.
 
Vysoko rizikový pacient
 
„Keď sa ukáže, že pacient je vysoko rizikový, takýto pacient by tu nemal vôbec prísť, ale mal by volať svoju lekárovi a informovať sa, ale keby tu taký prišiel, tak potom musíme spolupracovať aj s Operačným strediskom Záchrannej zdravotnej služby a vysoko rizikový pacient je okamžite prevážaný momentálne do fakultnej nemocnice do Prešova,“ pokračoval riaditeľ.
 
Keď pacient nie je rizikový, ale vyžaduje si starostlivosť, je hospitalizovaný v bardejovskej nemocnici a hneď sú vykonané aj potrebné výkony.
 
Izolovaný od ostatných
 
„Môže byť aj pacient, ktorý nemá symptómy, nemá teplotu, cestovateľskú anamnézu a môže napriek tomu mať COVID-19. Do 24 hodín po výtere zistíme, či je pozitívny alebo nie, ale medzitým ho liečime pre tú diagnózu, kvôli ktorej ku nám prišiel, ale je izolovaný od všetkých ostatných pacientov.
 
Na každom oddelení máme vytvorené izolačné miestnosti, červené zóny, teda zvlášť je červená zóna pre chirurgických pacientov na chirurgickom oddelení, červená zóna pre nechirurgických pacientov na internom oddelení, červená zóna na gynekologicko-pôrodnickom oddelení. Zvlášť máme vytvorený jeden operačný sál pre rizikových pacientov a zvlášť jeden pôrodný box pre rizikových pacientov,“ doplnil M. Petko.
 
Deň D
 
Personál nemocnice sa pripravuje na takzvaný deň D, ktorý sa očakáva v polovici mája a vrcholiť by mal v druhej polovici júna až koncom júla.
 
„Kedy na Slovensku je zatiaľ predbežný odhad, že budeme potrebovať na celom Slovensku až 10 tisíc postelí a na to sa momentálne všetky nemocnice pripravujú a od včerajšieho dňa sa aj rozdeľujú na tri typy nemocníc. Tie prvé nemocnice, ktoré už teraz prijímajú pacientov s diagnózou COVID-19 v našom regióne je to prešovská nemocnica, kde už dnes ležia pacienti s COVID-19, za ňou bude nasledovať popradská nemocnica, keď sa naplnia kapacity prešovskej nemocnice a ďalším pracoviskom, keď sa naplnia kapacity je Univerzitná nemocnica Košice a infekčné oddelenie v michalovskej nemocnici,“ dodal na záver riaditeľ nemocnice.
 
Ak bude zvýšený počet pacientov s koronavírusom, umiesťovaní budú do ďalších nemocníc v druhom rade a pacienti, ktorí nemajú COVID-19, budú v treťom rade nemocníc, kde patrí aj tá bardejovská.
(18:48, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár