Aj učitelia sa učia

1569x
08. Apríl 2020
Aj učitelia sa učia...
Videokonferencia
 
V tejto dobe, ktorú nik nečakal, nik sa na ňu nepripravoval, ktorej mnohí ani nemôžu uveriť sa dejú nové veci. Všade. Aj v školách. Tie sú teraz na diaľku.
 
Nám učiteľom chýbajú naši žiaci a mnohým žiakom chýbajú ich učitelia, spolužiaci.
 
Odrazu sme si uvedomili, ako sa navzájom potrebujeme. Učitelia žiakov, žiaci učiteľov, učitelia rodičov, rodičia učiteľov...Odstrihnutí nevieme fungovať. Aspoň nie plnohodnotne. A tu prichádzajú k slovu technológie. Ešte že ich máme. Spočiatku sme len cez internet zadávali rôzne úlohy a cvičenia, dlho sme písali komentáre k nim a netušili sme, či ich deti čítajú, či im rozumejú, či si vedia poradiť...a už vôbec nič sme nevedeli, čo na to ich rodičia, ktorým odrazu prischla nová úloha – vzdelávanie. Mnohí pracujúci rodičia sú z toho dosť deprimovaní. Ocitli sa v časovej tiesni. Je ťažké pracovať, starať sa o rodinu aj učiť svoje deti. Nehovoriac o tom, keď ich - školopovinných majú viac.
Predškoláčik na ZŠ Komenského
 
Aby sme ich odbremenili, hľadáme spôsob, ako učiť z domu. Veľmi nápomocný je internet.
 
Všetci naši učitelia zo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove sa vďaka nášmu informatikovi naučili zriadiť si virtuálne triedy, kde môžu byť so svojimi žiakmi v kontakte.
 
Vidíme sa, vysvetľujeme učivo, ktoré sa bez výkladu ťažko učí, radíme si, vieme, čo deti vedia, čo treba precvičiť viac. Ak niektoré dieťa potrebuje individuálnu pomoc, nie je problém spojiť sa s ním cez videohovor a vysvetliť mu, čo treba. Vieme si zdieľať a posielať rôzne dokumenty, náučné prezentácie, videá, dokonca aj písať testy... ale tie teraz nie sú dôležité.
 
Športové triedy na ZŠ Komenského
 
Záleží nám na tom, aby sa naši žiaci mohli naďalej vzdelávať. Učíme sa učiť cez videokonferencie. Zúčastňujeme sa rôznych celoslovenských webinárov, kde sa aj my - učitelia učíme, ako učiť z domu...
 
Nie je to ani pre nás vôbec ľahké. Bez ohľadu na vek, odučené roky, podmienky v rodine (aj mnohí z nás majú maličké aj školopovinné deti, študentov) chceme a učíme sa učiť na diaľku.
 
Verím, že to zvládneme. Veď v školských službách v ostatných rokoch zostali len tí, pre ktorých ich práca nie je iba zamestnaním. Je to ich POVOLANIE.
(10:18, M. Peláková)
Diskusia
Pridať komentár