Riaditelia nemocníc majú tri požiadavky

1190x
08. Apríl 2020
Jednou z nich je zabezpečenie dopravy pre zamestnancov počas Veľkej noci
Tlačový brífing predsedu PSK  s riaditeľmi nemocníc v súvislosti s koronavírusom
 
Ubytovacie zariadenia pre zamestnancov, zabezpečenie dopravy do zamestnania a respirátory pre zdravotníkov nad 65 rokov v ambulantných pohotovostných službách – to sú tri požiadavky riaditeľov nemocníc, ktoré predložili vedeniu Prešovského samosprávneho kraja na pracovnom rokovaní.
 
Riaditelia nemocníc v Prešovskom kraji a zástupcovia Operačného strediska sa stretli v utorok 7. apríla na pracovnom rokovaní na Úrade PSK. Cieľom tohto stretnutia bolo deklarovať pripravenosť nemocníc a nájsť optimálne východiská pre zabezpečenie ich fungovania. Rokovanie bolo osožné najmä z hľadiska komunikácie o logistike podozrivých a pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19.
 
Tri požiadavky nemocníc 
 
Zo stretnutia taktiež vyplynuli tri požiadavky nemocníc, ktoré adresovali na Prešovský samosprávny kraj (PSK). A to vytvoriť karanténne ubytovacie zariadenia pre zamestnancov nemocníc, zabezpečiť dopravu do a zo zamestnania počas veľkonočných sviatkov a zabezpečenie ambulantných pohotovostných služieb (APS) a všeobecných ambulancií prvého kontaktu osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami (OOPP), najmä respirátorov. Ide najmä o APS, v ktorých ordinujú lekári nad 65 rokov a sú tak vystavení riziku nákazy.
 
Ako informoval riaditeľ úseku liečebno – preventívnej starostlivosti Nemocnice v Poprade Miloš Kňaze, príjem nakazených pacientov na koronavírus má zabezpečovať v prvom rade Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Raymana v Prešove. Po naplnení kapacít prešovskej nemocnice budú pacienti s pozitívnym testom na COVID-19 hospitalizovaní v popradskej nemocnici.
 
Zástupcovia nemocníc taktiež deklarovali, že majú funkčné triedenie pacientov tzv. triáž, tiež majú pripravené pandemické plány a väčšina z nich má už dnes zriadené mobilné odberové miesto. Nemocnice aktuálne preškoľujú personál v používaní OOPP a obsluhe prístrojov pľúcnej ventilácie. Všetky ústavné zdravotnícke zariadenia majú pripravené lôžka, prístroje a operačné, resp. pôrodné sály v rámci reprofilácie lôžok pre tzv. COVID pozitívnych pacientov.
(08:53, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár