Ochranné prostriedky pre zdravotníkov od štátu

1212x
07. Apríl 2020
Župa rozdeľuje pre zdravotníkov dodávky ochranných prostriedkov zo štátu
 
Prešovský samosprávny kraj začína s distribúciou ochranných prostriedkov pre ambulantných lekárov a poskytovateľov zdravotníckych služieb. Župa ich v závere uplynulého týždňa prevzala v rámci druhej dodávky zo Správy štátnych hmotných rezerv SR.
 
Pre Prešovský samosprávny kraj štát vyčlenil 300 000 chirurgických rúšok, 100 000 chirurgických rukavíc, 8 000 respirátorov, 120 okuliarov a 600 ochranných jednorazových oblekov. Hoci pre zdravotníkov bola avizovaná dodávka respirátorov FFP3, dodané boli napokon respirátory s parametrami FFP2, respektíve KN95 bez výdychového filtra.
 
Funkčná prvá línia 
 
„Táto skutočnosť nás mrzí. Upozornili sme na to kompetentných a rovnako opätovne na to, že naše požiadavky sú podstatne vyššie. Nateraz sme radi, že môžeme ochrannými prostriedkami aspoň čiastočne vybaviť predovšetkým zdravotníkov, bez ktorých by nebolo možné situáciu s novým koronavírusom zvládnuť. Prvá línia musí byť funkčná, urobíme všetko pre to, aby to tak bolo, preto akúkoľvek pomoc vítame,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.
 
Po dohode s krajským lekárom a predsedom regionálnej lekárskej komory zo štátnej dodávky najviac dostane primárny kontakt, a to všeobecní lekári pre dospelých, všeobecní lekári pre deti a dorast, ambulancie pohotovostnej služby pre dospelých a pre deti a dorast a zubnolekárske pohotovostné služby. O niečo menej pôjde do špecializovaných ambulancií a ujde sa aj Agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti, Domom ošetrovateľskej starostlivosti, Dopravným zdravotným službám a záchranným zdravotným službám.
 
Dvojtýždňové intervaly 
 
„Kým v prvej dodávke od štátu bolo zásob tak málo, že keď sme chceli dať niečo každému, museli sme otvárať balenia a balíčkovať kusy. Teraz je zásob viac, ale opäť to nie je množstvo, ktoré by pokrylo skutočné požiadavky našich zdravotníkov v kraji. Máme neoficiálny prísľub, že ďalšie ochranné prostriedky budú prichádzať v dvojtýždňových intervaloch, tak budeme veriť, že do prvotne chaotického procesu zásobovania sa začína zavádzať funkčný systém,“ uviedol predseda M. Majerský.
 
Tlačový brífing predsedu PSK k opatrenia v súvislosti s koronavírusom
 
So samotnou distribúciou osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) chce župa začať už začiatkom tohto týždňa. „Momentálne aktualizujeme zoznamy lekárov, ktorí sú prítomní v ambulanciách a dohadujeme výdajné miesta v okresoch – v nemocniciach, mestských úradoch či v Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Ambulantných poskytovateľov a ďalších prijímateľov budeme o mieste, dátume a čase, kde si v okrese môžu OOPP vyzdvihnúť, informovať bezodkladne mailom ,“ doplnila vedúca Odboru zdravotníctva Lýdia Budziňáková s tým, že informácie budú zverejnené aj na internetovej stránke PSK.
 
Správa štátnych hmotných rezerv SR dodala kraju aj ochranné pomôcky pre zariadenia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Krajská samospráva si prevzala 150 litrov dezinfekcie, 15 200 chirurgických masiek, 7 500 kusov chirurgických rukavíc, ale aj ochranné obleky a ochranné okuliare.
 
Prešovský samosprávny kraj sa pri zabezpečovaní ochranných pracovných prostriedkov nespolieha len na štát, viaceré dodávky riešil aj vo vlastnej réžii. V uplynulých dňoch vybavil ochrannými prostriedkami aj zamestnancov a prijímateľov zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti PSK. Ochranné prostriedky župa doteraz zakúpila a distribuovala aj pre Fakultnú nemocnicu v Prešove, Ľubovniansku nemocnicu, Záchrannú službu v Košiciach a pre ambulantných lekárov v rizikových oblastiach kraja. V tomto týždni očakáva ďalšiu dodávku dôležitých ochranných pomôcok, ktoré chce rozdeliť prioritne medzi zdravotnícky personál v nemocniciach.
(9:57, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár