Zlikvidujeme Centrum voľného času v Bardejove!?

81x
19. Február 2015

Zlikvidujeme Centrum voľného času v Bardejove!?

 cvč ahojbardejov.sk (3).JPG

Centrum voľného času na Dlhom rade

 

Najskôr fámy a potom už oficiálne úvahy o zrušení Centra voľného času na Dlhom rade v Bardejove ma nenechali pokojným. Keďže som niekoľko desaťročí v tomto zariadení pre mládež v našom meste pomáhal organizovať rôzne podujatia, aj viedol krúžky, nedalo mi, aby som nezareagoval.

Z ekonomického pohľadu by som možno aj vedel pochopiť tento šetriaci pokus „zlikvidovať“ to, čo roky fungovalo a bolo centrom trávenia voľného času mnohých mladých, a dnes už dôchodcov – kultúrne, športové, spoločenské a iné podujatia organizovala necelá dvadsiatka zamestnancov, dnes už zredukovaná za 7 pedagogických pracovníkov. Mesto jeho zrušením ušetrí na prevádzke, platoch zamestnancov, zbaví  sa budovy, jej predajom získa nejaké finančné prostriedky a pedagogických pracovníkov niekde umiestni. Ušetrené financie použije niekde inde.

Ale to nie je riešenie problému. Zabúdame, že peniaze na vzdelanie a najmä na výchovu mladej generácie nemôžeme šetriť. Školstvo nebolo a ani nemôže byť ziskové, štát ho musí vždy dotovať. Už sme sa v našej mladej generácii dosť našetrili rôznymi reformami v školstve, ktoré zatiaľ nič pozitívneho nepriniesli. Bol to pokus na pokus, ale úroveň stále klesla a klesá. Pripomínam nemúdre financovanie škôl na žiaka, vzdelávacie poukazy na mimoškolskú činnosť žiakov, rušenie alebo zlučovanie škôl, financovanie športu, rušenie kín, divadelných sál, a iné a iné „opatrenia“. Nehovoriac o zdravotníctve, ktoré sa stalo zdrojom obchodu a ziskov a nie zdrojom zdravia.

Centrum voľného času v Bardejove nie je iba budova a jeho zamestnanci! Je hlavne mládež, ktorá tu účelne trávi svoj voľný čas rôznymi aktivitami. Zrušením CVČ chceme na ulicu vyhodiť 417 mladých ľudí, z ktorých je 305 z mesta a 112 z blízkeho okolia, členov záujmových útvarov. V tomto počte nie je započítaná mládež, ktorá sa tu stretáva pri rôznych dlhodobých i krátkodobých kultúrnych, spoločenských, športových a vedomostných podujatiach. V minulom roku CVČ zorganizovalo 80 podujatí s 3 800 súťažiacimi a o trochu nižším počtom ostatných účastníkov. Tradičných podujatí, ktoré sa bez prerušenia organizujú viac ako 5 rokov, je úctyhodných 31. Počas letných prázdnin organizujú šesť prímestských táborov, v minulom roku so 140 deťmi.

Neviem si predstaviť, kde sa bude mestská mládež po zrušení CVČ venovať doterajším záujmovým činnostiam. Na ulici, v krčmách, doma pri počítačoch?.

Mesto už niekoľko rokov rozmýšľa, čo robiť z CVČ, keď tých financií nie je nazvyš. Zdalo sa, že problém bude vyriešený výstavbou novej alebo rekonštrukciou nejakej inej budovy. Z plánov však zostalo holé nič. Ak sa zbavíme jedinej telocvične, ktorá permanentne slúži mládeži a ich rodičom na rekreačný aj súťažný šport, na kondičné cvičenia, a podobne je to aj so spoločenskou miestnosťou. Kde budú prebiehať mestské súťaže škôl? Telocvične na školách nepostačujú ani na úplné pokrytie hodín povinnej telesnej výchovy, kde by mali pracovať športové ZÚ v školských CVČ, ktoré by sa mali „posilniť“ zrušením CVČ na Dlhom rade?

Myslí niekto aj na psychicko-hygienické zásady, že žiak nemôže celý deň sedieť v tej istej škole, v tej istej komunite spolužiakov, od rana do neskorého poludnia „zavretý“, ja som to nazval, v „školskom gete“, či už dobrovoľné alebo nedobrovoľné, nútený učiteľmi. Kde je tu kontakt s rovesníkmi z iných škôl, prejav umeleckých, vedomostných a športových schopností a šikovností v súťažiach. A myslím si tiež, že v školách nemajú toľko učiteľov, aby mohli zabezpečiť odbornú a kvalitnú prácu v rôznych záujmových aktivitách. Tiež si nemyslím, že žiaci z jednotlivých škôl budú navštevovať záujmové útvary na iných školách. S tým by ich „materské“ školy neboli spokojné, lebo vzdelávacie poukazy by zužitkovala iná škola.

Mesto má vraj štyri varianty riešenia problematiky CVČ. Je jedným aj zachovanie terajšieho CVČ?  Verím, že áno, že Mesto Bardejov prijme rozumné riešenie na zachovanie mestského CVČ, aby rozhodnutie nebolo pre voľnočasovú aktivitu bardejovskej mládeže škodlivé, neprospešné a likvidačne.

(00:00, Mgr. Ivan Dzuriš)  * Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje

 

Diskusia
Pridať komentár