Vyspovedali sme kandidáta do NR SR z Bardejova

1489x
03. Február 2020
Miloslav Olejár: Ak nie ste s niečim spokojný, treba to zmeniť
Miloslav Olejár
 
Miloslav Olejár kandiduje do NR SR za KDH zo 120. miesta.
 
Kto je Miloslav Olejár?
 
Som v prvom rade Bardejovčan. 48 rokov. Vyštudoval som architektúru. Mám skúsenosti zo samosprávy. Svojho času som pracoval na Mestskom úrade. Bol som som aj poslancom v Mestskom zastupiteľstve v rokoch 1998-2001. Žil som takmer 20 rokov v Kanadskom Ontáriu. Počas toho som bol aktívny aj v Bardejove. Vyjadroval som sa k veciam verejným hlavne v súvislosti s mestom a územným plánovaním. S kolegami sme založili Cech architektov. Zriadil som tiež Bardejovizie.sk, kde príležitostné zverejňujeme vízie pre mesto. Mám ateliér v Bardejove a Ontáriu. V Ontáriu som bol zapojený do neziskového sektoru v oblasti sociálneho bývania, kde som bol predsedom správnej rady neziskovej organizácie Slovak Village.
 
Rodina?
 
Áno. Mám dve deti. Dcéra 13 rokov. Som rád, že hrá basketbal. To bol aj môj šport v mladosti. Syn 11 rokov. Manželka pracuje ako lekár - psychiater. Mama pracovala v ZŤS. Mladšej generácii to už asi nič nehovorí. Otec po revolúcii pôsobil na Okresnom úrade a neskôr bol Hlavným kontrolórom mesta.
 
Miloslav Olejár s dcérou
 
Prečo ste prijal kandidatúru do NR SR za KDH?
 
Ak nie ste s niečim spokojný, treba to zmeniť. Je veľa vecí, ktoré je na Slovensku a v Bardejove možné vylepšiť a som presvedčený, že by som vedel tomu pomôcť. Bol som v živote obdarený veľa vecami. Možno to je spôsob, ako to zdieľať s ďalšími a byť užitočný.
 
Čo podľa vás najviac trápi Slovákov?
 
Ak Slovákov trápi to čo mňa, tak je to korupcia, klientelizmus, chýbajúca rovnosť šancí. Veľký priestor na zlepšenie je v školstve, zdravotníctve, súdnictve.
 
Prečo by ľudia mali voliť práve KDH a vás konkrétne?
 
KDH prešlo obnovou. Je to možno paradox, ale jedno volebné obdobie mimo parlamentu strane možno aj pomohlo. Stranu reprezentujú noví, mladí a šikovní ľudia. Hodnoty však ostali. Veľa dôvodov, prečo voliť KDH, je v tieni boja konzervatívneho s liberalizmom. Dôvody voľby KDH sú v programe. Málo ľudí napríklad vie, že KDH má v programe dokončenie reformy verejnej správy a dokončenie prechodu kompetencií na samosprávu aj s financiami, tzv decentralizácia. To je automatické oslabenie centrálneho vplyvu Bratislavy a posilnenie regiónov. Zároveň posilnenie demokracie. V podstate každý starosta, vrátane tých zo SMERu, by mal voliť KDH. Zabezpečia tým viac peňazí pre mestá a obce a starostovia sa nebudú musieť doprosovať financií pre chod a rozvoj obcí, regiónu.
 
A prečo by mali ľudia voliť, krúžkovať vás konkrétne?
 
Čo sa týka mojej voľby. Otázka by mala stáť, čo môžem pre ľudí spraviť, ak by som bol zvolený. Lebo to zaujíma voliča. Som architekt. V parlamentne máme rôzne profesie. Naša profesia je tam však veľmi málo zastúpená, ak vôbec. Možno aj preto nedochádza k potrebným aktualizáciám stavebného zákona. Ochrana životného prostredia zaostáva. Pozrite sa na Bardejov. Máme tu dotovanú spaľovňu dreva. Drancujú sa lesy. Pozrite sa na múr okolo Topli. Mojím zvolením sa určite posilní hlas ochrany životného prostredia. Zároveň mám bohaté skúsenosti zo zahraničia a mám celkom dobrú predstavu ako by mala vyzerať spravodlivá spoločnosť. Verím, že táto hodnota potencionálnych voličov KDH zaujme.
 
Miloslav Olejár s manželkou
 
Čiže hovoríte, že vaša profesia potrebuje byť zastúpená v Národnej rade?
 
Určite. Ale nie len to. Potrebujeme dostať do politiky nové tváre a potrebujeme čestných ľudí, ktorí nejdú do politiky rabovať. Ako hovorí náš predseda, do politiky by mali ísť ľudia, ktorí sa majú kde vrátiť, keď im skončí mandát. Ľudí, ktorí sa už niekde osvedčili. Je tu ešte jeden veľký dôvod. Hlavne pre Bardejovčanov. Volebný systém jedného volebného obvodu pre celé Slovensko nezabezpečuje rovnomerné zastúpenie všetkých okresov v NR. Ak chceme, aby mal náš okres zastúpenie v Národnej rade, musíme krúžkovať Bardejovčanov. Inak to nejde. Rád by som vyzval všetkých Bardejovčanov, vrátane tých, ktorí budú voliť iné strany, aby krúžkovali na kandidátkach Bardejovčanov. Zvýšime tak šancu, že sa do parlamentu dostane niekto, kto bude zastupovať náš okres. Tu však len podotknem, že KDH je jednou zo strán s najväčším počtom kandidátov z Bardejova a bardejovského okresu.
 
Prečo si myslíte, že máte šancu byť zvolený do NR zo 120. miesta na kandidátke?
 
Nerozmýšľam týmto spôsobom. V prvom rade, je to pre mňa veľká pocta, že som dostal dôveru KDH kandidovať do NR. Dôvera zaväzuje. Chcem spraviť všetko, čo je v mojich silách, aby KDH bolo v týchto voľbách úspešné, lebo som presvedčený, že Slovensko potrebuje KDH v parlamente na zostavenie opozičnej vlády. Na druhej strane, KDH v súčasnosti má v prieskumoch okolo 6 percent, čo predstavuje približne 10 mandátov. Každý, kto je pod týmto číslom na kandidátke a chce byť úspešný sa musí "prekrúžkovať". Tam je potom úplne jedno, či ste na 15. alebo 150. mieste. Skôr zohráva úlohu, či ste nejaká hviezda, alebo nie. Čo vnímam tiež ako problém.
 
Čo tým myslíte?
 
Voľby by nemali byť súťažou popularity. Mali by byť súťažou myšlienok. Povedzte mi, akú hodnotu do parlamentu prinesie zabávač Jožo Pročko, ktorý kandiduje za OĽANO? Politika sa zužuje na mediálne remeslo. Politici už nehovoria čo si myslia, ale to, čo chcú ľudia počuť. Nepretvárajú verejnú mienku, ale verejná mienka pretvára ich, prispôsobujú sa jej.
 
Čo sú vaše témy, ktorými chcete osloviť voličov?
 
Stotožňujem sa samozrejme so základnými tézami, na ktorých stojí KDH. Hodnotové otázky sú zakotvené v stanovách hnutia. Aj v tom je sila KDH, že je transparentné v tom, za čím stojí. Moje body, ktoré sú mi blízke a ktorým by som sa venoval v prípade úspechu sú ochrana životného prostredia, aktualizácia stavebného zákona, ochrana pamiatok, budovanie spravodlivého štátu, spravodlivý volebný systém, ale hlavne dokončenie reformy verejnej správy a prenesenie kompetencií na samosprávy, podpora aktívnych občanov a tretieho sektora. Som tiež rád, že KDH sa zaviazalo k nezvyšovaniu daní. Je to podľa mňa veľká vec. Ak bude vláda ďalej rozdávať a prizerať sa, respektíve aktívne participovať, na rozoberaní štátneho, niekto to bude musieť zaplatiť. Samozrejme, že to pôjde z našich peňaženiek formou daní. KDH hovorí nie.
(19:51, red)
Diskusia
Pridať komentár