Múku z Kurimy poznali v širokom okolí

24x
04. Jún 2014

Prídu do Kurimy turisti? 

Starší obyvatelia šarišskej dediny Kurima, okres Bardejov tvrdia, že múku, ktorú namleli v ich mlynoch, poznali v širokom okolí. Obilie sem vraj kedysi privážali až zo vzdialenosti niekoľkých desiatok kilometrov.

 

V dedine alebo jej blízkosti sa nachádzali dovedna štyri mlyny. Mlynársku tradíciu však dnes pripomínajú už len dve stavby. Jeden mladší mlyn v strede dediny a viac ako storočný mlyn na pravom brehu rieky Topľa, ku ktorému vedie mlynský náhon.

Starý, čiastočne schátraný objekt pred niekoľkými rokmi kúpil rodák z Kurimy Ján Vujčík. Veľkým snom tohto stolára je postupne mlyn opraviť a zrevitalizovať okolie. Myslí si totiž, že je to atrakcia, ktorá by do ich kraja mohla prilákať záujemcov o turistiku.

"Tento mlyn bol závislý od prívodu vody a začal tu mlieť niekedy v roku 1905. Mám v živej pamäti z obdobia, keď som bol ešte chlapec, ako tento mlyn fungoval a rád by som obnovil tie veci, ktoré tu vtedy boli," hovorí majiteľ objektu.

Pod mlynom nám ukázal viac ako storočnú turbínu, ktorá je vraj vo vynikajúcom technickom stave a je aj funkčná. Jedinou prekážkou jej sprevádzkovania je zastavený prívod vody, ktorá do turbíny padala z viac ako 7-metrovej výšky.

 "Táto turbína vyrábala elektrinu pre celú Kurimu, nebolo síce toľko elektrospotrebičov ako dnes, ale každý si pomohol. Mohli si zasvietiť, využívala sa energia aj na pohon gátra, ktorého pozostatky sú ešte za mlynom," vysvetľuje Vujčík. Doplnil, že turbína vraj v minulosti mala výrobnú kapacitu až 120 kilowattov za hodinu.

 Majiteľ mlyna opravil časť strechy a múrov, ktoré boli v dezolátnom stave, množstvo roboty však ešte treba urobiť. Postupne sa usiluje zakonzervovať aj násypky a ostatné časti starej technológie z dreva či kovu. Tvrdí, že nie je bohatý, ale rád by opravil čo najviac. Všetko podľa neho záleží na tom, kedy sa mu podarí dostať vodu do turbíny a potom to už vraj pôjde ľahšie. Využitie technológie výroby elektriny by bolo široké. Vie si predstaviť, že by sem prilákal aj turistov.

"Je tu vynikajúca voda, kúpalisko by tu mohlo byť, dokonca aj vyhrievané, keby tá turbína fungovala. Záujem o to by bol a koľko ľudí by tu malo prácu. Mám tu veľa domácich zvierat aj mlynskom náhone chovám ryby, ale veľmi rád by som sem na budúci rok nasadil daniele," povedal o svojich plánoch a predstavách majiteľ mlyna.

(red, tasr)

Diskusia
Pridať komentár