V Raslaviciach sa predstavili úžasné detské folklórne súbory

658x
08. Máj 2019
Krajská súťaž detských folklórnych súborov
Vystúpenie víťazného DFS Makovička zo Svidníka 
 
Folklór má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Tomuto druhu umenia sa teší čoraz viac nadšencov aj u tých najmenších. Svedčí o tom aj účasť kolektívov a jednotlivcov na Krajskej súťaži detských folklórnych súborov, ktorá sa konala 5. mája v Dome kultúry v Raslaviciach.
 
Do krajskej postupovej súťaže sa prihlásilo 13 kolektívov, s približne 430 účinkujúcimi. Poslaním súťaže je podporovať rozvoj detských folklórnych súborov, zvyšovať ich umeleckú úroveň, popularizovať výchovu ľudovým umením a poukazovať na jej význam v komplexnej výchove.
 
Súťaž otvoril riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove Mgr. art. Juraj Bochňa, ArtD. a starosta obce Raslavice Marek Rakoš. Súťažiace kolektívy sa predstavili v ucelených programových číslach.
 
Porota, ktorej predsedom bol Mgr. art., Ing. Slavomír Ondejka, choreograf, tanečný pedagóg a členovia: Ing. Vladimír Urban, choreograf, PhDr. Martin Mešša, etnograf a Mgr. art. Stanislav Baláž, PhD., vedúci ĽH Stana Baláža, hodnotila výber materiálu a jeho spracovanie vzhľadom na vek, možností a schopností detí.
 
Tiež úroveň interpretácie tradičného folklórneho materiálu s dôrazom na rešpektovanie zákonitostí tradičného spevu, tanca, hudby, vystihnutie lokálneho charakteru, dramaturgiu, réžiu, využitie tradičného odevu, obuvi, úpravy, rekvizít a scény.
 
Na základe uvedených kritérií členovia poroty zaradili súťažiace kolektívy do zlatého, strieborného a bronzového pásma.
 
Tri pásma - zlaté, strieborné a bronzové 
 
V bronzovom pásme sa umiestnili DFS Briezka z Brezovice, DFS Hviezdička z Lipian, DFS Ľubovňanček zo Starej Ľubovne, v striebornom DFS Pridaňčatá z Víťaza, DFS Lupienok z Prešova, DFS Letnička z Popradu, DFS Goralik z Kežmarku, DFS Maguráčik z Kežmarku, DFS Raslavičanik z Raslavíc, DFS Štrbianček zo Štrby a DFS Dúbravienka z Prešova.
 
Zlaté pásmo a návrh na celoštátnu prehliadku porota udelila DFS Lipovček z Roviny. Priamy postup na celoštátnu prehliadku získal DFS Makovička zo Svidníka.
 
Následne prebehlo vyhodnotenie a rozborový seminár. Rozborového seminára sa zúčastnili autori choreografií, pedagógovia a vedúci kolektívov
 
Po ukončení súťaže boli odovzdané všetkým súborom diplomy a ceny. Následne prebehlo vyhodnotenie a rozborový seminár. Rozborového seminára sa zúčastnili autori choreografií, pedagógovia a vedúci kolektívov.
 
Porota predniesla svoje odborné postrehy a pripomienky. Všetkým zúčastneným súborom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov na celoštátnej prehliadke, ktorá sa uskutoční 8. – 9. júna 2019 v Košiciach.
 
Organizátorom krajskej súťaže je každoročne Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove, spoluorganizátormi sú Prešovský samosprávny kraj a obec Raslavice. Projekt Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
(14:12, M. Harňaková, foto: M. Zoľáková) 
 
Diskusia
Pridať komentár