Festival dokumentárnych filmov Jeden svet

5x
03. December 2014

Festival dokumentárnych filmov Jeden svet

V druhom decembrovom týždni sa v Bardejove uskutoční festival dokumentárnych filmov Jeden svet. OZ Different ho usporadúva už po deviaty krát. Tento rok to bude v priestoroch novovznikajúceho podniku HumBook.

Práva na vyše 20 celovečerných aj krátkych dokumentov zabezpečil Človek v ohrození, ktorý ich posúva ďalej do regiónov, kde ich vo vlastných podmienkach organizátori rôzneho druhu ponúkajú verejnosti v asi tridsiatich lokalitách.

fdsfsd.jpg

Festival má niekoľko filmových sekcií. Keďže len pred pár dňami sme si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie, tak hlavná sekcia má názov 25 rokov od Novembra ’89. Ako prvý film festivalu uvedieme v pondelok 8. decembra o 18:00 film Z denníku Ivany A. Predlohou filmu sa stal autentický denník osemnásťročného dievčaťa. Film je zostavený na základe historických udalostí, kombinuje osobné denníkové záznamy a dobové nahrávky revolučných udalostí s vtipnou animáciou.

Druhý film z tejto hlavnej sekcie je Hviezdy za železnou oponou. Je to jedinečný a ucelený pohľad na kultúrny i politický význam návštev osobností, ktoré privážali do vtedajšieho socialistického Československa západnú populárnu i alternatívnu kultúru.

Hlavné motto tohtoročného festivalu je Sloboda nie je zadarmo. Organizátori chcú nielen mladým ľuďom pripomenúť, že o to, aby sme žili v lepšej spoločnosti, sa musíme sami každodenne usilovať. V Tibete, v Sýrii, na Kube, v Číne, Rwande, Rusku, Kamerune alebo v Indii má sloboda iný obsah ako u nás. Za slobodu tam aj dnes aktívni ľudia platia najvyššiu cenu.

Dokument Tibet – oheň v krajine snehu, hovorí o radikálnej forme protestu – upaľovaní – ku ktorému Tibeťanov dohnali stále trvajúce čínske represie.

Africký štát Rwanda sa snaží o uzmierenie genocídou poznačených vzťahov medzi etnikami Tutsi a Hutu. Na pozadí futbalového stretnutia medzi armádnym klubom ARP a populárnym ľudovým klubom Rayon Sport, sa odvíjajú príbehy, ktoré ďaleko prekračujú hranice športu. Hovorí o tom film FC Rwanda.

Zápisky z temnoty je poľský film bývalého pracovníka humanitárnej organizácie, ktorý sa do Sýrie vracia ako dokumentarista. Ukazuje v tej najsurovejšej podobe opozičných bojovníkov, členov islamistických hnutí, detských vojakov, lekárov i humanitárnych pracovníkov. Jeden z najpôsobivejších filmov tohto ročníka.

Vo filme Viva Cuba Libre – rapová vzbura spoznáme Los Aldeanos, kubánsku rapovú skupinu, ktorej hudbu vláda zakazuje. Ich koncerty sa konajú tajne v odľahlých častiach krajiny, sami raperi občas končia vo väzení. Ideu slobody, ktorú hudobníci šíria, ale represia zastaviť nedokáže. Po premietaní bude nasledovať koncert bardejovského hip-hopového zoskupenia.

Výrazne je na festivale zastúpená sekcia projekt príroda, v jej rámci prinášame aj dva kvalitné filmy od mladého Košičana Michala Gálika, ktoré natočil na Borneu a v Kamerune – Zelená púšť a Muž, ktorý sadil stromy.

Z krátkych filmov sa môžete tešiť napríklad aj na 13-minútový film Navždy chuligán, ktorý hovorí o homosexualite medzi futbalovými hooligans. Autori zaujímavo vyriešili zachovanie anonymity hlavného hrdinu, a to tak, že dokument spravili animovaný.

Toto je len krátke predstavenie niekoľkých filmov, celý program festivalu nájdete na našej webovej stránke ozdifferent.sk, kde si môžete vybrať filmy, ktoré budú zaujímavé pre vás. Festival sa uskutoční od pondelka 8. decembra do soboty 13. decembra v priestoroch HumBook, ktoré sú na Radničnom námestí č. 35, na prvom poschodí – bývalý Golem. Tešíme sa na vašu návštevu.

(13:10, diff)

553
Diskusia
Pridať komentár