Predstavujeme kandidátov na post primátora mesta Bardejov

1808x
30. September 2014

Kto sa stane víťazom? Favoritom je súčasný primátor, no bude to boj o každý hlas

V komunálnych voľbách sa bude v Bardejove o 23 poslaneckých mandátov v mestskom zastupiteľstve uchádzať 101 kandidátov, z toho 21 nezávislých. Na primátora mesta sú kandidáti traja. Dvaja nezávislí, podnikateľ Ján Kukulský a riaditeľ cirkevnej školy Martin Šmiľňák. Tretím je súčasný primátor Bardejova, kandidát strany Smer, Boris Hanuščak.

Aké sú silné a slabé stránky jednotlivých kandidátov na primátora? Kto z nich má najväčšie šance vyhrať? Posúďte sami.

 

jan-kukulsky.jpg
Ján KUKULSKÝ sa bude pravdepodobne orientovať na voličov z jeho vekovej kategórie, pre ktorú je príznačný radikalizmus a odmietanie tradícií. Aj keď kandiduje ako nezávislý, politickými názormi, ktoré prezentuje na blogoch, má bližšie k pravici. Z tohto pohľadu je zjavné, že sa bude uchádzať o hlasy rovnakej časti voličov, ako jeho hlavný súper Martin Šmilňák. Veľkou výzvou pre tohto kandidáta bude popasovať sa s tým, že medzi Bardejovčanmi nie je taký známy, ako jeho protikandidáti. Výhodou Jána Kukulského môže byť mladý vek a tomu zodpovedajúca dynamika, no slabou stránkou je nedostatok životných skúseností a v oblasti riadenia samosprávy obzvlášť.

 

 

Smilnak.jpg

Martin ŠMILŇÁK vstupuje do boja o kreslo primátora už druhý raz. Pred štyrmi rokmi ho porazil súčasný primátor Boris Hanuščak, čo pre Šmilňáka nie je práve najlepšia východisková situácia. Okrem toho sa bude musieť popasovať s tým, že medzi jeho prevažne pravicovo orientovanými voličmi bude získavať hlasy aj druhý nezávislý kandidát Ján Kukulský, ktorý navyše prichádza s podobným programom. Ako riaditeľ cirkevnej školy bude zrejme ťažiť z toho, že je dobre známy v kruhoch mladých rodín s deťmi a tiež sa bude opierať o podporu niektorých skupín aktivistov, pôsobiacich na pôde Bardejova.

 

 

Hanuscak_B.jpg

Boris HANUŠČAK je primátorom Bardejova štyri volebné obdobia, čo môže byť preňho výhoda i nevýhoda zároveň. Je kandidátom strany Smer, no dokáže si získať sympatie a podporu voličov z celého politického spektra. V jeho prospech hovoria najmä bohaté skúsenosti v riadení mesta a mnohé viditeľné zmeny, ktorými za ostatné roky Bardejov prešiel. Opierať sa bude určite aj o schopnosť dlhodobo efektívne spolupracovať s vládou, Prešovským samosprávnym krajom, ale aj s mnohými inštitúciami. Kým jeho dvaja protikandidáti budú bojovať o toho istého voliča, Hanuščak sa bude môcť sústrediť na pokojnú komunikáciu s voličmi. Pritom bude nepochybne zdôrazňovať, že pre ďalší rozvoj Bardejova sú okrem iného potrebné zdroje z eurofondov a dotácií zo štátneho rozpočtu, v získavaní ktorých má bohaté skúsenosti.

Kto sa teda stane 15. novembra 2014 primátorom Bardejova? O tom rozhodnú svojimi hlasmi Bardejovčania. Jedno je však isté, poraziť súčasného šéfa radnice nebude ľahké.

(16:10, r)

Diskusia
Pridať komentár