Bežci z celého sveta v Bardejove

15x
28. Jún 2017

Mierový beh na Radničnom námestí

19554099_245634559274901_7180707642576655605_n.jpg

Bežci s horiaciou pochodňou

 

Na Radničné námestie zavítala v utorok (27.6.2017) štafeta bežcov v rámci Mierového behu (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run). Je to najdlhší štafetový beh s horiacou pochodňou a prebieha cez viac ako 140 krajín sveta. Vyjadruje a symbolizuje odvekú túžbu po mieri, ktorá je prítomná všade vo svete.

Poslaním tohto mierového behu je prekonávať politické, sociálne, kultúrne a náboženské hranice medzi jednotlivými národmi a ľuďmi a taktiež hranice v nás samých. Je inšpiráciou k hľadaniu toho, čo nás spája, čo v skutočnosti vyjadruje slovo "mier" a ako ho môže každý z nás v bežnom živote napĺňať.

Toto symbolizuje Mierová pochodeň putujúca z krajiny do krajiny, od človeka k človeku, od srdca k srdcu.  Medzinárodný tím bežcov ju nesie a odovzdáva tím, ktorí sa chcú k tejto myšlienke pripojiť. Tento beh začal v roku 1987 a odvtedy sa k nemu pridalo milióny ľudí z celého sveta a pochodeň držalo množstvo významných osobností (napr. Nelson Mandela). Bola na Antarktíde a dokonca ju ruský kozmonaut zhasenú vyniesol aj do vesmíru. 

Bežcov na námestí privítali deti z materských a základných škôl. Časť trasy doprevádzali aj bežci zo Základnej školy na Komenského ulici. Na námestí ich privítal vedúci oddelenia školstva, športu a telesnej kultúry, ktorý  na pochodeň uviazal stuhu s farbami mesta. Bežci sa deťom pozdravili v rôznych cudzích jazykoch, keďže účastníci boli aj napr. z Austrálie, Írska a Ruska. Vysvetlili deťom podstatu celého podujatia zahrali si s nimi aj rôzne hry. Následne sa vydali na cestu cez Zborov až do Svidníka, odkiaľ sa budú presúvať cez Poľsko až do Bieloruska. 

Zaujímavým sprievodným podujatím bola výstavka prác žiakov zo ZUŠ Michala Vileca pod názvom „FARBY MIERU“ (COLORS OF PEACE). Tieto práce bežci zobrali so sebou a budú vystavené na unikátnom mieste, okolo Kolosea v Ríme od 21. do 25. septembra. Mierové kresby, ktoré vytvoria deti z rôznych kútov sveta, budú umiestnené na jednom mieste, odkiaľ sa bude šíriť posolstvo mieru a jednoty. Výstava bude mať názov „Colors of Peace“ (Farby mieru) a témou pre tento rok bude: „Mier začína u mňa“ pri príležitosti 30. výročia založenia Mierového behu.

(16:00, red, foto:ibardejov.sk)

 

SZUŠ POD VINBARGOM.jpg

1289
Diskusia
Pridať komentár