Na slovíčko s prezidentom futbalového klubu, Stanislavom Sorokom

9x
13. Marec 2017

Cieľom zachrániť prvú dorasteneckú ligu

clanky_album19915.jpg

Stanislav Soroka sa na jarnú časť teší

 

Už čochvíľa odštartuje jarná časť vo všetkých futbalových kategóriách. V Bardejove sa na odvetnú ligu  tešia dvojnásobne, veď už o dva týždne futbalisti vybehnú na zrekonštruovaný štadión. Nazreli sme do kuchyne Partizána Bardejova a porozprávali sme sa s človekom na slovo najpovolanejším. Na naše otázky odpovedal prezident klubu Stanislav Soroka.

 

Počas minulého roka ste domáce zápasy hrávali v Bardejovskej Novej Vsi, odkiaľ si súperi body odvážali iba zriedka. Ako by ste zhodnotili rok 2016?

Minulý rok pre Partizán dopadol k spokojnosti. I keď človek nikdy nie je spokojný, musím povedať, že to, čo sme hrali, mohlo byť aj lepšie, no v konečnom dôsledku sme spokojní s tým, čo sme vybojovali.

 

V jarnej časti budete pozornosť klásť hlavne na dorastencov. Sedemnástka a devätnástka bojuje o zotrvanie v najvyššej súťaži. Skúste nám priblížiť, aká situácia je v týchto kategóriách?

Pre nás je strašne dôležité zachovať Útvar talentovanej mládeže (ÚTM) v Bardejove. Tento rok sa spočítavajú umiestnenia U17 a U19 dokopy, na základe toho sa družstvám pridelia body a urobí sa jedna tabuľka. Musíme tak bojovať s dvomi družstvami. Za každú cenu urobíme všetko pre to, aby v Bardejove ÚTM bol. Som presvedčený a verím svojim trénerom, že s chlapcami uhrajú potrebné výsledky a útvar zachránime. Dáva to prácu im, ak by to padlo, klub by prišiel aj o peniaze.

 

Pri mládeži sa v poslednom období skloňujú viaceré mená, ktoré zaujali aj popredné európske kluby. Naposledy bol Martin Murcko na skúške v Manchestri.

O Murcka je záujem, je to šikovný mladý chlapec, ktorý ma celú kariéru pred sebou. Fandím mu, aby sa mu darilo. Bol na dvoch skúškach v Anglicku, v United a v City. Darí sa mu aj v reprezentácii, mal už aj kapitánsku pásku. V klube sme na neho veľmi pyšní. Aj v Bardejove vyrastajú šikovní chlapci, máme tu dobré podmienky, máme dobrých trénerov. Dnes nie je jednoduché nájsť talent a zhodnotiť jeho schopnosti v skorom veku, aby si chlapca všimli veľkokluby. Je to práca hlavne trénerov. Murcko ako šestnásťročný hral pri devätnástke. Mňa to teší, ako klub budeme rešpektovať, čo si vyberie. Minulý rok od nás odišiel Denis Petro do Lazia Rím, som rád, že z takého malého mesta ako je Bardejov sa chlapci vedia dostať do veľkoklubov. Niekto si možno povie, že len zo Slovana alebo z Trnavy sa dá dostať, ale nie je to tak, aj z Bardejova sa dá.

 

87f0b0dd-28f1-415a-ac92-347a3102285e.jpg

Martin Murcko v reprezentačnom drese

 

Ako doteraz prebiehala zimná príprava?

Trénovali sme hlavne v domácich podmienkach, ktoré boli vyhovujúce. Muži absolvovali sústredenie v Bardejovských Kúpeľoch, devätnástka bola v Poľsku. Trénovali sme vonku v telocvični, napriek tuhej zime bolo všetko pripravené.

 

Už o dva týždne by ste mali odohrať prvý domáci zápas na zrekonštruovanom štadióne proti Popradu. Opäť sa tak po čase predstavíte doma. Pomôže to aj chlapcom priamo na trávniku?

Hráčom to dá iný náboj, inú iskru. Konečne budeme hrať doma, i keď aj v Bardejovskej Novej Vsi to bolo naše domáce ihrisko, ale stále sme neboli doma. Myslím si, že chlapci budú hrať oveľa, oveľa lepšie a to aj z dôvodu, že budeme hrať predsa len doma. Veľké poďakovanie patrí aj Mestu Bardejov za ústretovosť a za to, že prvý jarný duel môžeme odohrať už na zrekonštruovanom štadióne. Slávnostné otvorenie prebehne niekedy v júni, okrem zaujímavého zápasu sa môžu  Bardejovčania už teraz tešiť na množstvo atrakcií.

 

Od novej sezóny sa mení formát ligy a druhá liga sa už nebude deliť na východ a západ. Myslíte si, že je to správy krok mať jednotnú prvú i druhú ligu?

Ja som za to, nech bude prvá a druhá liga tak ako niekedy. Nech sú to kvalitné súťaže, nech sú tam mužstvá, s ktorými sa dá dobre zahrať, aby si divák mohol prísť na svoje a aby videl aj družstvá zo západu. Zvýšia sa nám síce náklady na cestovanie, ale bude to mať svoju kvalitu. Mal by narásť aj počet divákov.

 

V poslednom období ste vymenovali nového športového riaditeľa. O koho ide?

Za športového riaditeľa klubu sme vymenovali Alexandra Tyča. Všetci sme sa zhodli na tom, že nám bude nápomocný. V Partizáne za tie roky nechal kúsok srdca. Alexander je náš človek a sme radi, že ho máme.

 

Skvelé meno klubu robia aj ženy. Asi ste rád, že dosahujú skvelé výsledky a že aj tento rok bojujú o majstrovský titul.

Samozrejme, sme veľmi radi, že ich máme. Veď práve ony nás reprezentujú na vrchných priečkach. Skvelú prácu pri dievčatách odvádza koordinátor ženského futbalu František Kuľka. Je to človek, ktorý sa do ženského futbalu rozumie. Som rád, že máme v Partizáne kategórie na všetkých úrovniach.

(18:50, j) 

 

limeart banner.jpg

Diskusia
Pridať komentár