Ivan Dzuriš a Ján Cuper piliermi BŠK

78x
02. Január 2017

Šachové legendy s uznaním

sach_ahojbardejovsk_2016_(9).jpg

Šach má v Bardejove tradíciu

 

Celoročným vyvrcholením šachového života v Bardejove boli majstrovstvá Slovenska v bleskovom šachu. Slovenský šachový zväz za celoživotnú prácu ocenil Čestným uznaním známych športových funkcionárov a organizátorov z Bardejovského šachového klubu. Ivan Dzuriš a Ján Cuper už viac ako 40 rokov približujú záujemcom kráľovskú hru. Spoločnými silami za pomoci a podpory nespočetného množstva funkcionárov povzniesli šach v meste medzi slovenské striebro.

Peňazí je málo a podujatí veľa. Tak charakterizovali šachový život zakladatelia klubu. Medzi reprezentatívne podujatia patrili FIDE open turnaj v januári a kandidátsky turnaj SNP v auguste. No klenotom v ich činnosti sú šachové súťaže pre mládež.

 Partizán Bardejov založil v roku 1975 šachový oddiel a jeho prvým predsedom bol Ivan Dzuriš. Pracoval v regionálnych štruktúrach a bol aj členom VV SŠZ, a členom VV krajského zväzu i člen Vsl. zväzu. Výrazne sa podpísal pod rast mladých šachistov ako tréner v krúžku Centra voľného času, predtým Dom pionierov, či dnes prázdne Centrum voľného času. Napriek stiesneným podmienkam sa nevzdávajú pozvať najlepších domácich i kvalitných zahraničných šachistov.

„Na domácom šampionáte v bleskovom šachu bolo osemdesiat hráčov. Nechýbali najlepší a nás potešilo, že titul získal rodák z Prešova v drese Parkoviec Mikuláš Maník. Naša Dominika Ferková vyhrala súťaž žien. Potešila účasť talentovaných chlapcov i dievčat, kde sa presadili naši šachisti.“

Erudovaný šachový odborník je ústredným rozhodcom.  Rozhodoval na majstrovstvách sveta mládeže v roku 1992 a 1993. Bol hlavným rozhodcom na majstrovstvách ČSFR v roku 1992.

Doménou šachového života v klube je práca s mládežou pri neodmysliteľnej účastí rodičov. Ján Cuper sa vážnejšie o šach začal zaujímať popri štúdie v klube Slávia SVŠT Bratislava. Nechýbal pri zakladaní oddielu Partizán v roku 1975. V súčasností je predsedom BŠK nepretržite od roku 1985 a členom Prešovskej krajskej organizácie i členom Rady SŠZ. No už si aj zvykli, že stále hľadali a hľadajú vhodné priestory na súťaže mládeže, či medzinárodné turnaje.

„Od vzniku nášho klubu sme už po štvrtýkrát zmenili priestory na klubovú činnosť i súťaže. Teraz sme v Senior centre, v tomto období sú to jediné priestory, ktoré vyhovujú našim potrebám. Pripravujeme veľa turnajov pre školy v meste i okrese a výsledok sa po určitých obdobiach dostaví. V súčasností medzi najlepších nielen u nás, ale aj v Európe, patria Teodor Holtman a Dominika Ferková. Obaja si už zahrali aj na mládežníckych majstrovstvách sveta. Ferková na domácich majstrovstvách v bleskovom šachu získala titul a pripravuje sa svetový šampionát.“  

Prvým a už tradičným medzinárodným stretnutím  v novom roku bude FIDE open turnaj od 5.ho do 12.januára. Na svojej stránke vyzvali sympatizantov o podporu pre hráčku na vozíčku Eriku Kostovú.

 

Pomôžme šachistke na vozíčku

Erika Kostová tretia z MS 2014. Šachisti BŠK Bardejov čakajú finančnú pomoc pre Eriku Kostovú z Kurova. V roku 2014 skončila na majstrovstvách sveta IPCA na 3. mieste. Koncom mája roku 2017 sa v Ružomberku uskutoční už 17. ročník svetového šampionátu hráčov s obmedzenou schopnosťou pohybového aparátu.

Z otvoreného listu E. Kostovej vyberáme: „Mám 34 rokov, od mala som na invalidnom vozíčku. Mám svalovú atrofiu, som odkázaná na dýchacie prístroje. Žijem s rodičmi v Kurove, ktorí sú dôchodcovia. Pomáha mi asistentka, bez ktorej nemôžem cestovať. Šach je jediný šport, ktorý môžem pri svojej sile robiť.“

Jej účet v banke: SK 91 0200 0000 0022 4837 5956.

(19:15. J. Ščerbík, foto: Z. Burgerová)

 

http://ahoj.tv/firmy/detail/oknoplast_bardejov.html

OKNOPLAST Bardejov – Rozhodnite sa pre kvalitu 

finál jún2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár