Cieľom akcie na 4. ZŠ bolo poukázať na vianočné zvyky a obyčaje

6x
27. December 2016

Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí!

4. zš jedná (4).JPG

Spoločne zapózovali

 

Deň bežný ako ostatné, a predsa iný.  Dňa 8. decembra 2016 školská jedáleň  v ZŠ Bartolomeja Krpelca v čase obeda  praskala vo švíkoch. Prečo? V našej jedálni „vyrástol“ kútik starej kuchyne. V rámci týždňa babičkiných slovenských jedál  sme si pozvali kuchára firmy Bidvest – pána Mareka Madzika, ktorý ochotne prijal naše pozvanie a varil v spolupráci s našimi kuchárkami tak trochu „vianočné menu“.

Nebol to kuchár s čapicou, ale s veľkou pásikovanou zásterou a príjemným vystupovaním.  A ešte jedno – je odborníkom na slovo vzatým na varenie mačanky.  Fazuľačka a varené zemiaky s hubovou omáčkou a bravčovým mäsom išli na dračku.

Cieľom našej akcie bolo poukázať na vianočné zvyky a obyčaje, pretože dnešná mládež ich pozná iba z fotografií. Ale u nás si bohatý štedrovečerný stôl mohli pozrieť naživo. Nechýbali tam: slama (aby bola dobrá úroda), reťazou spojené stoly (aby rodina držala pokope), peniažky (predstavujúce bohatstvo), chlieb, soľ, oblátky s medom a cesnakom, slivky, všetky druhy strukovín, jablká, orechy, medovníčky, .... proste  všetko, čo neodmysliteľne patrí k čaru Vianoc.

Okrem toho si žiaci mohli pozrieť aj výstavku tradičných vianočných jedál na východnom Slovensku. Kapustnica, fazuľačka, mačanka, ryba so šalátom a pirohy nechýbajú na našich sviatočných stoloch. 

Spestrením pre obedujúcich bolo i milé prekvapenie, že sám šéfkuchár vydával jedlo a prihováral sa k žiakom. Vo svojom úvodnom slove predstavil firmu Bidvest  a poprial všetkým konzumentom dobrú chuť. Veľkú radosť  mali aj naši malí žiaci, ktorým sa ochotne podpisoval.

Dobráchuť  navareného jedla, skvelá atmosféra, prázdne taniere, to je dobrý pocit pre každého kuchára. My šéfkuchárovi Marekovi ďakujeme a tešíme sa na inú podobnú akciu, ktorú skúsime zrealizovať na inú tému. Lebo tam sa dobre darí, kde sa dobre varí.

(16:10, I. Makarová)

 

plagát 28.12.2016.jpg

 

 

1161
Diskusia
Pridať komentár