Futbalista Martin Murcko si to z Bardejova namieril do Manchestru

951x
26. December 2016

Z Bardejova do Manchestru

87f0b0dd-28f1-415a-ac92-347a3102285e.jpgBardejovčan Martin Murcko sa z Partizána dostal až do známeho anglického klubu. Sedemnásť ročný rodák z Kurimy si to zo Slovenska namieril priamo do Manchestru City. Martin Murcko začínal s futbalom doma v Kurime.

Nasledoval prestup do Bardejova, kde hrával ako prípravkách a ako žiak. Neskôr si ho vyhliadol Tatran Prešov, no po roku sa Martin vrátil späť do Bardejova.

Ako šestnásťročný si našiel miesto v základnej zostave Partizána U19. Zaujal aj reprezentačných trénerov a obliekol si aj dres reprezentačnej sedemnástky.  Kvalitné výkony na seba nenechali dlho čakať a Martinovi sa splnil sen. Na skúšku do futbalovej akadémie zamieril až do kolísky futbalu – do Anglicka.      

„Pozvaniu do akadémie  Manchester City  predchádzalo moje účinkovanie  v reprezentácii na turnaji  1. fázy kvalifikácie  ME Elit round v Severnom Írsku. Strelil som tam 4 góly. Proti domácemu Severnému Írsku  som v priebehu  16 minút dosiahol hetrik a v nadstavenom čase som rozhodol o postupe do ďalších bojov. Dostal som sa medzi najlepších strelcov kvalifikácie. Tam si ma pravdepodobne všimli skauti Manchester City. Boli sa na mňa pozrieť aj v Bardejove a na dvoch medzištátnych zápasoch v Maďarsku. Aj tam sa mi podarilo skórovať. Na základe toho ma pozvali na týždennú skúšku do akadémie. Veľmi som sa potešil, keď prišlo oficiálne pozvanie spolu s podrobným programom, letenkami a lístkami na zápas Ligy majstrov medzi domácim Manchestrom a Celticom Glasgow.   

 

Akadémia patrí k najlepším

Po príchode do Manchestru čakalo na Martina prekvapenie. Predsa len podmienky v The Citizens sú iné ako tie, na ktoré je  zvyknutý z domáceho prostredia. „Akadémia Manchestru City je jednou z najlepších a najkrajších. Je to obrovský kolos, každý je ubytovaný sám, množstvo ihrísk, trávnaté, umelé aj kryté, priestory  na oddych, posilňovňa . Jednoducho niečo neskutočné,“ pokračoval Martin.

Ešte šťastie, že druhák na bardejovskom gymnáziu L. Stockela študuje aj angličtinu. Dorozumieť sa nebol problém „Komunikoval som v angličtine a celkom mi to išlo. Rozumel som všetkému a čo je dôležité aj tomu, čo odo mňa chceli tréneri. Trošku som mal problémy s rozprávaním. Ale zistil som, že by som sa tam nestratil.“

Martin si obliekol dres City a nastúpil v zápase  za tamojšiu U16. „Absolvoval som 5 tréningov a jeden zápas s hráčmi svojej kategórie. Tréningy sú úplne iné ako u nás a všetci sme museli neustále ísť na doraz. V sobotu 10.12. som obliekol dres  Citizens a nastúpil v druhom polčase zápasu s Blackburn Rovers. Vyhrali sme 6:0, ale nebolo to také jednoznačné, ako napovedá výsledok,“ pokračoval Murcko. Hráči áčka trénovali v akadémii a tak ich rodák z Kurimy mohol vidieť naživo. Okrem futbalu však Martin mohol zhliadnuť aj mesto a vybrať sa aj na nákupy.

(14:10, P. Cingel)

 

DPH január.jpg

Diskusia
Pridať komentár