Psík pod stromček: najprv si odpovedzte na tieto otázky

9x
23. December 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 5/2016

Psík pod stromček: Najprv si odpovedzte na tieto otázky

Zadovážiť si psíka je záväzok na dlhú dobu.JPGVianoce sú už za dvermi a vy ešte stále hľadáte najvhodnejšie darčeky? Rodičia sa deťom snažia splniť každý ich sen a vypočuť každú prosbu. Častým želaním, ktoré vykúzli iskričku v detských očiach, je psík sediaci pod stromčekom s červenou stuhou okolo krku.

Poriadne si však zvážte, či psíka naozaj domov priveziete. Ide totiž o záväzok na niekoľko rokov, preto si tento krok poriadne premyslite. Aby sa nestalo, že skvelý psí vianočný darček napokon skončí opustený v útulku alebo na ulici. A takýto smutný osud si žiaden pes nezaslúži.

Skončia Vianoce a každoročne práve v tomto období zažívajú útulky najväčšie nával. Pracovníci v nich majú plné ruky práce, množstvo psíkov sa potuluje po uliciach. Potrebné je zapamätať si, že ak si zaobstaráte štvornohého miláčika po stromček, tak to nie je len o hraní či maznaní sa.

Pes je totiž živý tvor, ktorý má, takisto ako ľudia, svoje potreby. Musíte sa o neho náležite starať, vychovávať ho a socializovať, chodiť na prechádzky, absolvovať výcvik a treba počítať i s veterinárnymi ošetreniami, očkovaniami a odčervovaním.

Predstavte si, že sú Vianoce. Pod stromčekom sa objaví šteniatko. V čase sviatkov a pokiaľ má človek dovolenku, je všetko v poriadku. Deti sú ochotné chodiť s novým štvornohým priateľom von, venujú sa mu a zahrňujú láskou a pozornosťou. Všetci sa tešia a sú nadšení, no zrazu príde každoročný zhon – návrat do škôlky, školy, práce. A psík zostáva doma sám.

Cez Vianoce ho obklopovali ľudia, teraz je však sám. Môže plakať a zavíjať od žiaľu, alebo sa začne nudiť a „zábavu" si už nájde. Vy však po návrate nemusíte jeho nadšenie z nového dizajnu vášho gauča či postele zdieľať. Sem-tam spraví mláčku, zničí papuču. Zhon a povinnosti vám neumožnia navštevovať cvičisko, psík sa nesocializuje, nikto sa mu nevenuje a problém je na svete. A jedného dňa pohár pretečie a psík už nie je členom rodiny, ale jedným z mnohých, ktorí končia na ulici. Pes však nepochopí, prečo skončil na ulici. Veď by dal za svoju rodinu aj život. Preto nezabúdajte, že pes nie je hračka, ale priateľ a spoločník. No nie na pár dní, ale na niekoľko rokov.

 

Psiky.jpg

 

Akého psíky si zadovážiť?

Ak sa napokon zhodnete, že priestor i čas máte, zostáva otázkou, akého psíka si zadovážiť. Dajte pozor pri výbere správneho plemena. Najviac psíkov je krížencov strednej veľkosti. Ľudia častejšie vyhľadávajú psov nižšieho vzrastu, ktorí sú vhodnejší aj do bytoviek. Kontaktujte skúsených kynológov a chovateľov, ktorí vám pri výbere pomôžu, priblížia vám povahu toho-ktorého plemena i starostlivosť o psa. Nevyberajte len podľa vzhľadu. Vyberajte opatrene, pretože vo vianočnom období na internete pribúdajú aj inzeráty od tzv. „množiteľov", ktorí chovajú psy často v nedôstojných podmienkach a sučky sú len zdrojom zisku, pretože rodia šteniatka takmer bez prestávky.

Ak vám však na výzore nezáleží a chcete len štvornohého priateľa, zadovážiť si môžete aj psíka z útulku. Orieškovia majú svoje čaro, sú vnímaví, poslušní, inteligentní a aj napriek tomu, čo prežili, sú novej rodine oddaní. A spravíte i dobrý skutok, keď psíkovi poskytnete nový domov. Bude to pre neho ten najkrajší vianočný dar.

(17:55, red)

 

rybia farma - web.jpg

Diskusia
Pridať komentár