Na Európu sa dostali Kaňuchová a Šibová

10x
09. December 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 2/2016

Aká je situácia v atletike?

Z. Kollárovič a Z. Karaffová, atlétka ŠŠK JAK.JPGNajúspešnejšou športovou školou v rámci mládežníckych oddielov v uplynulom roku bola vyhlásená ZŠ na Komenského ulici v Bardejove, kde pôsobí aj ŠŠK JAK Bardejov. Ten funguje už viac ako 30 rokov a vychoval množstvo úspešných športovcov.

Atletický oddiel vznikol pred osemnástimi rokmi odčlenením od Partizána Bardejov (vtedy BŠK Bardejov). Škola klubu poskytuje športoviská, existujú športové triedy. Okrem dvoch telocviční sa na škole nachádza aj 250 metrová škvarová dráha.  Opýtali sme sa trénera Zorana Kollároviča, ako vníma dnešné vybavenie športovísk i aký je záujem o samotnú atletiku.

 

Máte vyhovujúcu bežeckú dráhu na trénovanie?

Niekedy sme chodili na tréningy na štadión, no tam ovál zrušili. Škvara nie je vhodná, nie sú to podmienky na 21. storočie.  Možno pred niekoľkými rokmi to bolo vyhovujúce, bol to bum, boli antukové, škvarové dráhy. Dnes obdivujem deti, že na tom vôbec trénujú. Sú celí od škvary, špinaví, keď fúka alebo keď naprší, tak sa nedá trénovať. Tartanová dráha v Prešovskom kraji, ako jedinom na Slovensku, nie je.

 

Hovorí sa, že mesto chce vybudovať nový ovál v areáli Strednej priemyselnej školy. Privítali by ste to?

Boli sme v jednaní aj s mestom, bolo nám vysvetlené, že sa vysporiadajú pozemky a že sa to tam postaví. My s tým nič nespravíme, len dúfame, že sa to podarí urobiť čo najskôr.  Boli by sme najradšej, keby nám mesto pomohlo s našimi projektmi, ktoré sme vypracovali na tartanovú dráhu v našom areáli. Naša škola je na sídlisku a mohla by sa stať stredobodom tohto sídliska. A či je to vhodné na SPŠ? Nech je to spravené. Keď už bude urobené, tak pevne verím, že sa tam budeme môcť dostať. Pre nás to nie je ďaleko. Hlavne, aby to bolo. Ja si osobne myslím, že ten priestor na priemyslovke je vhodný. Je to v podstate v centre mesta, je tam gymnázium, SPŠka, Obchodná akadémia, my sme tu blízko. Pevne verím, že mesto má záujem o to, aby sa tam atléti dostali. Len aby to bolo čo najskôr.

 

Aká dlhá trať by bola najvhodnejšia? Lepšia je 250-ka alebo 400-ka?

V Česku, snáď v každej dedine, ktorá má nad 200 obyvateľov, majú pri škole nejakú dráhu. Naša škola dlhodobo vychováva kvalitných športovcov a už iba u nás je škvarová dráha. Bola by to odmena pre školu od mesta, ak by tu bola nová dráha. Zaslúžia si to bývalí absolventi tejto školy, ale aj terajší. Dala by sa tu urobiť aj 300 metrová dráha a aj rovinka. Na tie podmienky, čo sú v Bardejove, by to stačilo. Ak je väčšia pravdepodobnosť, že by sa urobila 400 metrová dráha, nech sa urobí. Nevidím problém, len nech je čo najskôr. Školy sú základňa pre každý šport, tam sa vštepuje  chuť do športu, základy pohybu, školy by mali byť vybavené. Tak, ako má každá počítač, internet, mala by mať telocvičňu, dráhu.

 

Okrem behania atletika zahŕňa aj iné disciplíny. Kto patrí momentálne k najlepším vo vašom klube?

Atletika však nie je len o behaní.  Sú skoky, vrhy, hody. Teraz môžem povedať, že máme odchovankyňu Veroniku Kaňuchovú, splnila limit na Európu a takisto aj Vladimíru Šibovú, ktorá sa takisto predstaví na ME v Amsterdame. Snažíme sa, aby sme nadviazali na to, čo tu bolo. Nie je to však už v takom množstve, v takej kvalite. Chuť do roboty tu je.

 

Podmienky na školách by sa mali zlepšiť. Čoraz menej detí cvičí, počet hodín telesnej výchovy klesol. Ako vnímate tento fakt a aké riešenie by ste navrhovali?

Na druhom stupni boli niekedy tri hodiny telesnej. Teraz sú to dve hodiny, čo je málo a dlhodobo sa žiada, aby sa to vrátilo späť na tri hodiny. Napríklad Poliaci majú štyri hodiny telesnej a vidieť to.  Dochádzame do štádia, že deti musíme nútiť, aby sa hýbali. Keby boli tri alebo štyri hodiny, tak sú osnovy, podľa toho by sa išlo a tretia alebo štvrtá hodina by bol výber. Dieťa by si mohlo vybrať nejaký šport a 2 hodiny by malo podľa učebnej osnovy a ďalšiu hodinu alebo dve podľa svojho výberu. Zrazu by sme zistili, že máme viac futbalistov, volejbalistov, atlétov. Výsledok by sa dostavil.

(15:55, red)

 

GAS 27.11.2016.jpg

Diskusia
Pridať komentár