Cieľom je umožniť občanom separovať biologicky rozložiteľný komunálny odpad

102x
04. December 2016

Mesto Bardejov vybuduje regionálne centrum zhodnocovania BRO

odpad BJ.jpgKoncom mája 2016 podalo Mesto Bardejov na Ministerstvo životného prostredia SR žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) v rámci Operačného programu: Kvalita životného prostredia na projekt: „Regionálne centrum zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov“.

 Koncom októbra 2016 riadiaci orgán predloženú žiadosť schválil.

Zámerom projektu je vybudovanie regionálneho centra na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov (BRO) pre mesto Bardejov, s cieľom zabezpečiť ekologické zhodnocovanie BRO a zníženie množstva odpadov zneškodňovaných skládkovaním. Špecifickým cieľom projektu je zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a podpora predchádzania vzniku odpadov.

Realizáciou projektu chce Mesto Bardejov vyriešiť dva na seba nadväzujúce environmentálne problémy. Jednak prispieť k zníženiu množstva komunálneho odpadu, a zároveň vybudovaním kompostárne v tesnej blízkosti bývalej skládky odpadov Lukavica, prispieť k jej rekultivácii.

Projekt sa bude realizovať v meste Bardejov (zber a zvoz BRO) a v obci Komárov pri Bardejove (umiestnenie zariadenia na zhodnocovanie BRO). Realizácia aktivít projektu by mala trvať 15 mesiacov, od 02/2017 do 04/2018. Dôraz sa bude klásť na sezónne dodanie zariadení vzhľadom k vegetačnému obdobiu rastlín, bezpečnosť pri práci, zabezpečenie technického uskladnenia zariadení a na zaistenie informovanosti a plynulého priebehu zberu a chodu verejných technických služieb.

 V súčasnosti Mesto Bardejov prostredníctvom m. p. BAPOS zabezpečuje úpravu verejnej zelene, no jej následné zhodnocovanie už realizujú zmluvní partneri, nakoľko Mesto Bardejov nemá kapacity na jeho zhodnocovanie. Plánovaná kompostáreň s kapacitou 4000 ton/rok umožní ekologicky efektívne nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom a zároveň vytvorí podmienky na zastavenie neustále vznikajúcich čiernych skládok.

Cieľom projektu je umožniť občanom separovať biologicky rozložiteľný komunálny odpad (BRKO) od zmesového komunálneho odpadu, a tým predchádzať jeho ukladaniu na skládky. Vytvorenie podmienok na separovaný zber BRKO od obyvateľov mesta Bardejov z rodinných domov naplní očakávané predpoklady nového zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch vrátane jeho vykonávacej vyhlášky a zároveň splní požiadavky rámcovej smernice o odpadoch 2008/98/ES. Projekt ráta so zvýšením množstva vytriedeného BRKO približne o 1210 t/rok, čím by sa po ukončení realizácie projektu malo dosiahnuť množstvo vytriedeného BRKO 3000 ton/rok.

 

Naplnenie hlavnej aktivity projektu, ktorým je zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu,sa zaistí pomocou čiastkových aktivít :

1. Vytvorenie infraštruktúry na zber BRKO - naplnených nasledujúcimi dvoma činnosťami:

Zakúpenie zberných nádob (3000 ks o objeme 120 l) a hákových kontajnerov (5 ks o objeme 30 m³)

Nakúpenie zberných dopravných zariadení – zberné vozidlo s rotačným lisovaním 6x2 s umývačkou, traktor s prívesom a miešacím vozom s hydraulickou rukou min. 15 m³, čelný nakladač a hákový naťahovák.

2. Technické vybavenie zariadenia na zhodnocovanie BRKO – prekopávač za traktor, štiepkovač, mostová váha a kompostovací kontajner.

3. Výstavba kompostárne – príprava územia, komunikačné plochy, objekt vstupnej kontroly, vodovod, kanalizácia, oplotenie, sadové úpravy, skladovacie boxy, dozrievacia plocha kompostu, nádrž technologickej vody a rozvody postrekov.

Celkové oprávnené náklady: 2 631 578,95 €, z toho požadovaná dotácia:   2 500 000,00 €.

Prostredníctvom spomínaných opatrení sa vytvorí komplexný systém nakladania s BRO, zapojením jednej z najprírodnejších a najekologickejších foriem zhodnocovania - kompostovaním týchto organických odpadov.

(20:25, bardejov.sk)

 

Kat - AB007.jpg

Diskusia
Pridať komentár