Modernizácia verejného osvetlenia bude pokračovať, bazilika a radnica nasvietené

30x
02. December 2016

Na programe budú ďalšie etapy

Radnica ahojbardejov.sk.JPGMesto Bardejov sa rozhodlo zmodernizovať verejné osvetlenie a ilumináciu historických objektov v centre mesta za 1,76 milióna eur.

Celý projekt bude rozdelený na tri etapy, tá prvá odštartovala už v závere minulého roka. Investičný zámer predložil prednosta mestského úradu v Bardejove Juraj Popjak.

Prvá etapa vyšla na sumu 530 tisíc eur, vymenených bolo 774 svietidiel a 19 rozvádzačov. Výmena svietidiel prebehla na sídliskách Vinbarg, Družba a na Komenského ulici. V druhej etape (v roku 2017) bude uskutočnená výmena cestných svietidiel a zariadení v počte 1743 svietidiel a 43 rozvádzačov za sumu 1 172 000 eur.

Tretia etapa by mala byť na programe v roku 2018, prebehne výmena parkových svetiel a iluminácia historického centra, čiže hlavne sa zameria na vizuálnu stránku. V poslednej etape to bude 96 parkových svietidiel, desať rozvádzačov a nasvietenie troch objektov v centre mesta za sumu 587 000 eur. K tomu pribudne viac ako dvanásť tisíc metrov kabeláži. Cena za všetky etapy by sa mala pohybovať na úrovni približne troch miliónov eur. Mesto si chce na realizáciu zobrať úver, ktorý bude splácať po dobu desiatich rokov. Dodávateľ vyjde z verejnej súťaže.

Zámer je podporený štúdiou prešovskej Environmentálnej a energetickej agentúry a projektom ELENA za 1,76 milióna eur. Na mestskom zastupiteľstve vystúpil aj riaditeľ agentúry František Chovanec, ktorý poslancom priblížil aj niekoľko čísel. „Spolupráca s mestom Bardejov je veľmi dobrá. Prvá etapa bola uskutočnená na základe výzvy ministerstva hospodárstva, ktorá sa uskutočnila minulý rok. Úspory z prvej etapy predstavujú sumu 30 000 eur ročne. V prípade realizácie projektu bude urobená komplexná obnova celej sústavy verejného osvetlenia. Zvýši sa kvalita a atraktivita a aj bezpečnosť v meste. Znížia sa náklady na elektrickú energiu. Navrhujeme LED svietidlá, znížia sa aj náklady na údržbu. Náklady mesta sa nezvýšia,“ prezradil.

Do diskusie sa zapojili viacerí poslanci i primátor.

Juraj Bochňa: „Postupné menenie svetiel v Bardejove je rozumná vec, hlavne čo sa týka bezpečnosti. Zvlášť keď zvýši atraktivitu. Na prvý pohľad je to komplikovane napísaná štúdia. Mala ozrejmiť, prečo treba urýchlene začať obstarávať tieto svietidlá. V roku 2015 sme vymenili 774 svetiel, mal by prejsť aspoň rok, kedy by sme reálne vedeli zhodnotiť, aký je dopad na rozpočet a či sa vlastne oplatí investovať zvlášť pri takej cene, ako je v štúdii. Mám pocit, že za tieto peniaze by sme dokázali vysvietiť ¾ mesta. Bolo by dobre zistiť aj analýzu na dopad na rozpočet mesta. I keď úver by nebol braný ako zadlženie mesta ako pôžičku, ale je to zadlženie mesta, i keď v kolonke druhej. Nespomínajú sa fondy, ktorú sú na tento účel určené. Mali by byť spustené nové fondy v roku 2017. Pýtam sa, prečo na konci roka 2016 narýchlo chceme schváliť dokument, ktorý neuvažuje o použití grantov na tento účel.“ bazilika_ahojbardejovsk_(12).jpg

Milan Pilip: „Vzhľadom na to, že ide o dosť vážnu investíciu, je tu dosť veľa nejasností. Rekonštrukciu verejného osvetlenia treba. Otázka je, aká bude životnosť, či sa budú dať vymeniť súčiastky.  Dôležité je aj financovanie. Pre mňa to nie je ani ryba ani rak.  Tretím zvieratkom je napr. korytnačka a to je financovanie napr. cez fondy. Otázka je, či budú fondy. A takisto, či budeme mať na to.“

Boris Hanuščak: „VÚC zriadil záujmové združenie, ktorého cieľom je to, aby sa na elektrickej energii šetrilo. Štúdiu sme spracovali na základe programu ELENA. Netreba zavádzať verejnosť grantmi. Verejné osvetlenie si zaslúži modernizáciu. Či na to máme, či nie, ak do toho nepôjdeme, my stále zaplatíme toľko, koľko spotrebujeme. My ideme s ušetreného, ktoré zabezpečíme tak, že časť zmodernizujeme a časť z peňazí, ktoré v rozpočte nevidíme. Ani korunu na viac oproti rozpočtu tohto roku.“

(17:50, red)

 

MC Sport1 – kópia.jpg

Diskusia
Pridať komentár