Bašta, kultúrno-komunitné centrum

43x
20. November 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2016

Bašta, kultúrno-komunitné centrum

foto 1.jpgVeterná ulica v Bardejove ja známa hneď viacerými faktami. Nachádza sa na nej Katov dom, sú tam verejné vécka, áno, je to tá ulica do kopca a na jej konci sa nachádza najmohutnejšia bašta hradobného opevnenia mesta, Hrubá bašta. Práve o nej bude tento článok.

 

Na počiatku bolo slovo

Inač tomu nebolo ani u nás v občianskom združení Different. V Bardejove a okolí dobrovoľnícky pôsobíme už trinásť rokov. Ale na to, aby sme mohli hovoriť o cieľoch a víziách kultúrno-komunitného centra Bašta sa musíme najprv pozrieť späť, do minulosti. Vráťme sa včase o takých päť rokov. Different pôsobí v Bardejove už nejaký čas. A za svoj najväčší problém považuje kočovnosť akcií a neukotvenosť pravidelných podujatí na jedno konkrétne miesto.

Prvé pohľady smerovali do areálu bývalých kasárni, kde sa na kultúrne i komunitné podujatia núkalo hneď viacero priestorov. No ako je zrejmé, mesto rozhodlo inak a po kasárňach nám ostalo pár rozbitých garáží, "alej" a množstvo kráterov. Prelomovým v rozhodovaní ako ďalej  sa nám stalo sprievodné podujatie Festivalu Jeden svet, kde sme hostili Petra Radkoffa (Kasárne, Tabačka Košice). Nakazil nás svojim entuziazmom a tak sme oslovili mesto či náhodou nemá nevyužívaný objekt. Po čase nám prišla odpoveď, že mesto nám môže ponúknuť akurát bašty. A tak sme sa tam išli pozrieť. Priestor nás ohúril na prvý pohľad. Množstvo poschodí, priestranné miestnosti, no zároveň aj množstvo špiny a kopec práce. Neodradilo nás to a tu sa začali formovať aj prvé zárodky idey kultúrno-komunitného centra Bašta.

 

Špina, špina a ešte raz špina

Objekt bol od deväťdesiatych rokov prakticky nevyužívaný a bolo to na ňom aj poznať. Kvantá vynoseného prachu, špiny, trusu a ktovie čoho ešte sa ani nedajú spočítať. A touto cestou by sme sa radi poďakovali všetkým ďalším dobrovoľníkom, ktorí nám akoukoľvek formou pomohli k súčasnému i budúcemu stavu Bašty. Bez Vás by to išlo omnoho ťažšie. Popri očiste objektu sme začali cez rôzne menšie granty zháňať prostriedky na najnutnejšie zásahy, elektrina, voda, odpad a  drobné stavebné úpravy v súlade s podmienkami Pamiatkového úradu SR. Postupne budujeme toalety, kladieme a upravujeme podlahové krytiny, osadzujeme okná,  jednoducho tvoríme základné zázemie na pestrú škálu súčasných i budúcich aktivít v Bašte.

 

"Naše Kino Kameň vo štvrtky pravidelne premieta zaujímavé filmy"  Lukáš Jonov

 

Potenciál priestoru je enormný

Objekt Hrubej bašty je jednoducho unikátny. V Bardejove ani v blízkom okolí nemá obdobu a  na kultúrnom i komunitnom poli ponúka širokú škálu možností využitia. Cieľom občianskeho združenia Different je vytvoriť z Bašty otvorený priestor hudby, divadla, literatúry a kina, priestor foto 2.JPGpoznania, tvorivosti a inšpirácii, priestor zážitkov i chutí, priestor kde sa bude môcť prejaviť talent, schopnosť a zručnosť, priestor pre otvorenú spoločnosť. A týmto predstavám podriaďujeme aj prípravné práce i samotné aktivity v nej.

V priebehu roka organizujeme desiatky koncertov viacerých žánrov, naše Kino Kameň  vo štvrtky pravidelne premieta zaujímavé filmy, organizujeme tri festivaly, filmový Jeden svet , spomienkový Forever Megashit fest a komunitný festival Jarmočné baštovanie, predstavujeme lokálnych mladých umelcov, usporadúvavame debaty s režisérmi, cestovateľmi, spisovateľmi, zaujímavými ľuďmi a máme radi aj divadlo. Ponúkame priestor pre workshopy a zaujímavé zážitkové formy umenia i oddychu.

Otvorený priestor by to však nebol, keby nebolo otvorenej spolupráce. Preto  nás veľmi teší, že si na Baštu začínajú zvykať aj ďalšie iniciatívy a občianske združenia v meste a okolí. Za všetky spomenieme občianske združenie Kandeláber a Cech architektov.

(18:20, L. Jonov)

 

AB 04.jpg

Diskusia
Pridať komentár