Bardejovčania stratili rekreačnú zónu

9x
18. November 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 2/2016

Mesto stratilo rekreačnú zónu

Po minulé roky mnoho Bardejovčanov chodilo športovať k rieke Topľa. Po postavení vysokého múra sa stratil vhodný priestor na behanie, korčuľovanie, bicyklovanie alebo na prechádzky.  Mesto tak prišlo o skvelú rekreačnú zónu.  Záujem o tento priestor sa už stratil. Ľudia sa sťažujú na protipovodňové opatrenie, ktoré sa tiahne od tzv. mokrolužského mostu až k mostu Pod Vinbargom. 

Stavba, ktorá nemá obdobu – aj takto sa na novodobé opevnenie pozerajú okoloidúci.

Vysoký múr okolo rieky ľuďom prekáža.JPG„Na jednej strane je dobré, že sa múr postavil, aby sa zabránilo vylievaniu vody. Avšak mohol byť nižší, aby sa výhľad na rieku nestratil. Moja dcéra sa sem občas chodila korčuľovať, no pokiaľ viem, už tu nechodí.  Počula som, že tento priestor sa ešte má zatraktívniť, tak asi musíme iba čakať,“ prezradila Mária, ktorú sme stretli pri rieke Topľa.

„Ako vidíte, je to tu neupravené, sú tu samé kamienky a nečistoty, cesta je rozbitá. Chodím tu behať, no už to nie je také, aké to bolo pred postavením tejto obludy,“ uviedol Peter.  Podľa Marcela by ľudia mali byť trpezliví, aj keď si nie je istý, či sa priestor okolo vody tak skoro upraví. „Videl som štúdie, ktoré ma zaujali. Avšak nie je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom? Nevyzerá to pekne, niekedy sa tu dalo oddýchnuť si, teraz neviem. Nevidím rieku, nevidím druhú stranu.“

Podobný názor má aj úspešná bežkyňa Ingrid Petnuchová. Ani jej sa múr nepozdáva a hovorí aj prečo. „Faktom je, že momentálna situácia pri Topli nespĺňa predstavy o oddychovej zóne. Pred vybudovaním protipovodňového múru mali obyvatelia aspoň skromné podmienky pre in-line, na ktorých zvyklo v letnom období korčuľovať pomerne dosť ľudí (mimochodom sama som využívala korčule ako doplnkový šport).

Nedovolím si však hodnotiť ako to bude vyzerať, lebo pokiaľ viem, tak to ešte nie je dokončené a akékoľvek úsudky by boli predčasné,“ hovorí viacnásobná víťazka maratónu. Viac jej však vadí výška múru. „Stratil sa výhľad, chýba mi kontakt s druhým brehom. Najviac mi však prekáža ovzdušie, prúdenie a vôňa vzduchu, ktorá tam pred tým bola. Hlavne v lete príjemne pofukovalo, teraz je to také celé zabednené. Osobne z toho nemám dobrý pocit,“ dodala I. Petnuchová.

(18:40, red)

 

pizza_roberto (1).jpg

 Najsledovanejší.jpg

Diskusia
Pridať komentár