Vedúci oddelenia kultúry: Priestor sa dá dať každému

16x
15. November 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2016

Obrazy ostávajú v majetku mesta

Oddelenie kultúry a Komunitná nadácia sídlia v jednej budove.JPGOddelenie kultúry v Bardejove spolupracuje aj s občianskymi združeniami či s komunitnou nadáciou. Opýtali sme sa Martina Chomu, vedúceho oddelenia kultúry, ako spolupráca prebieha a či vie mesto nájsť spoločnú reč aj s inými inštitúciami, ktoré sa kultúre venujú.

 

Vie mesto o občianskych združeniach, ktoré v meste pôsobia a spolupracuje s nimi?

Pred rokom sme mali stretnutie, stanovili sme si body a povedali sme si, že ak budú OZ niečo potrebovať, môžu sa na nás obrátiť. Dohodli sme sa, na ktorých veciach môžeme spolupracovať a na čom, aby sme to vedeli dávať do našich programov. Na stretnutie prišli tri OZ, boli tu nejaké náznaky.  My ich propagujeme na našich informačných tabuliach, ktoré sme prednedávnom v Bardejove osadili. Majú sa na nich možnosť prezentovať aj OZ, ktoré tu pôsobia. Spolupracujeme hlavne takouto formou.“

 

Združenia využívajú aj majetok mesta, napr. Hrubú baštu na Veternej ulici. Tá prešla pod OZ Different v čase, keď ste už boli vedúcim kultúry.

Po nástupe do funkcie som bol na stretnutí a OZ Different prišlo s požiadavkou, či by nemohlo využívať priestory Hrubej bašty. Vedel som, že je v dočasnom prenájme, avšak dovtedy sa v nej nerobilo nič, bola nevyužívaná. Dali sme im to do prenájmu a už 3-4 roky si v nej robia svoje aktivity. Fungujú tam, pracujú na zveľaďovaní. Majú svoju kultúrnu činnosť. Tieto združenia považujú za úspech, ak im na akciu príde 20 – 30 ľudí, nám ak v hale nebude sedieť 300 – 400 ľudí, tak to považujeme za neúspech. Voči OZ som otvorený, kedykoľvek môžu za mnou prísť, stretneme sa.

 

V Bardejove pôsobí aj komunitná nadácia. Spolupracujete na nejakých projektoch?

Spolupracujeme už dlhšie, hlavne formou, že im niečo poskytneme. Pred rokom sme oslovili maliarov, venovali im obrazy, ktoré sa vydražili za viac ako tisíc eur. Tento rok maliari neboli ochotní namaľovať o jeden obraz viac, aby ostal v majetku mesta. Hodnota jedného obrazu sa pohybuje na úrovni od dvesto eur. Maliari dostali štipendium, napr. 250 eur za týždeň a obraz nám nechali. Stratoví na tom nie sme, je to dobrá myšlienka. Mesto obohacujeme o zbierku iných pohľadom na náš kraj.

 

Kde sa tieto obrazy nachádzajú?

Časť máme v seniorcentre, ďalšie sú v mestských firmách, ale obrazy máme aj v našej kancelárii. Všetky sú v evidencii mesta.

 

Spolupracujete aj so školami, dostávajú od vás priestor na prezentáciu?

Mali sme jednu myšlienku, že v Promenádnom parku postavíme pódium a nech sa na ňom prezentujú školy, ktoré sú na území mesta. Mohli by vystúpiť s tanečným, folklórnych súborom. Ide o to, či to chcú robiť. Ak by chceli, tak to tu už je. Priestor sa dá dať každému. Niektoré podujatia sa organizujú na námestí, vieme zapožičať aj mikrofón. Mnohé akcie v spolupráci so školami robí aj Poľsko-slovenský dom. Zrodil sa nám drak, tento rok to bol tučniak. Hornošarišské osvetové stredisko sa snaží zastupovať nejaké divadla, ktoré bohužiaľ v Bardejove nie sú.

(15:30, red)

 

BADUM s.r.o..jpg

 

Ďakujeme za Vašu priazeň a už čoskoro sa môžete tešiť na ďalšie dve nové školenia.

Účtovná závierka 11.01.2017 - Bardejovské Kúpele - hotel ALEXANDER - Ing. Mgr. Martin Tužinský, PhDr.

Daň z príjmov z PO na tlačive daňového priznania 02.02.2017 -

Bardejovské Kúpele - hotel ALEXANDER - Ing. Vladimír Ozimý.

Program jednotlivých školení už čoskoro

Diskusia
Pridať komentár