Športu sa venuje čoraz menej detí a postrehli to aj v Bardejove

11x
11. November 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 2/2016

Gól je jednoduchšie streliť v počítačovej hre

Najmenší futbalisti spolu s rodičmi.JPG

Najmenší futbalisti spolu s rodičmi

Odohrali dvadsaťštyri zápasov, neprehrali ani raz. Medzi mladými futbalistami a futbalistkami z klubu Partizán Bardejov sa nachádzajú mnohí perspektívni hráči a hráčky. Kategória U8 – chlapci a dievčatá narodení v roku 2008, odohrala miniligu prípraviek, kde súpermi boli VSS Košice, Tatran Prešov a Zemplín Michalovce. Aj keď sa v tejto súťaži výsledky oficiálne neevidujú a neexistuje ani tabuľka, Bardejovčanom sa pod vedením skúseného trénera Petra Cingela darilo.

Podmienky v klube sú v súčasnosti dobré. „My starší tréneri si pamätáme aj časy, keď sme sa museli venovať aj materiálnemu zabezpečeniu. Dnes sa klub stará o ihriská, o tréningový materiál či o autobusy. Servis máme kvalitný a tak sa môžeme venovať predovšetkým práci s deťmi. Spokojný som predovšetkým s výkonmi a s tréningovou morálkou svojich zverencov. Sú to skvelé deti a majú výraznú podporu rodičov. Účasť na tréningoch bola dobrá, chlapci a naše jedno dievča vytvorili dobrý kolektív. Vedia si vzájomne pomôcť. Futbalisti sú veľmi živé deti a vždy tak trošku zbojníci a aj tí moji občas niečo vystroja. Vedia však, kde je hranica,“ prezrádza na začiatok P. Cingel, ktorý v klube pôsobí už šestnásty rok a celé obdobie sa venuje prevažne tým najmenším.

 

Chýba koncepcia 

Futbalový tréner Peter Cingel.JPGŠportu sa venuje čoraz menej detí a postrehli to aj v Bardejove. „Situácia nie je dobrá. Všeobecne sa mu venuje čoraz menej detí a to sa netýka len futbalu. V „menších“ športoch je to dnes už o nadšencoch. Zanikajú mládežnícke družstvá v nižších súťažiach. Sú športy, v ktorých sme kedysi dosahovali dobré výsledky, dnes v podstate neexistujú. Futbal vzhľadom na svoju popularitu je na tom lepšie, no ani tu nie je situácia jednoduchá.

Nie je to síce len o financiách, ale tie sú veľmi dôležité. Na Slovensku nemáme prepracovaný systém financovania mládežníckeho športu, tak ako to je u našich západných susedov, ale aj napr. ako v Poľsku. Riešením mal byť zákon o športe, prijatý s veľkou slávou, no dodnes nevyriešil nič.  Mládežnícky šport žije tam, kde sú ľudia, ktorí sú ochotní niečo obetovať a takých my v Partizáne našťastie máme. Mnohí moji kolegovia, vzhľadom na svoju kvalifikáciu a výsledky, ktoré dosahujú, by mohli trénovať aj inde a za iné peniaze. Partizán je však pre nás všetkých srdcovka,“ myslí si Cingel, ktorého rukami prešli hráči ako Pillár (dnes hráč Senice), Berežný (pôsobil v Česku a v Taliansku) alebo Grohoľ (súčasný hráč áčka, pôsobil aj v Česku).

Futbal je celosvetový fenomén a každý malý chlapec sníva o tom, že raz bude ako Messi, Ronaldo alebo Gerrard. „Máme to trošku ľahšie ako atléti, hádzanári, basketbalisti alebo zástupcovia iných športov.  My pri tých najmenších ponúkame predovšetkým zmysluplné vypĺňanie voľného času. Na detí sú dnes kladené vysoké nároky v škole. Futbal či iný šport je jednoducho skvelý relax. Deti, ale predovšetkým rodičia musia vidieť, že o ich dieťa je záujem, že napreduje a že je šťastné. Mali by ste vidieť radosť malých futbalistov po každom góle. Každý rok organizujeme prázdninový kemp pre deti. Zúčastňujú sa ho naši hráči aj nešportovci. Tí naši sú na tom jednoznačne fyzicky lepšie ako deti, ktoré pravidelne nešportujú,“ pokračuje tréner prípravky.

Hovorí sa, že je počítačová doba. P. Cingel tieto slová potvrdzuje. „Je to tak. Je oveľa jednoduchšie streliť gól v počítačovej hre ako si to oddrieť na ihrisku. Je to však neporovnateľné.“

 

Šport deti dotvára

Je v Bardejove dostatok možností na športovanie? „Neviem na to jednoznačne odpovedať. Ponúk je určite dosť, otázna je kvalita. Prakticky celý svoj aktívny život sa venujem práci s deťmi a som presvedčený o tom, že všetky deti by mali čosi robiť a šport je jednou z tých činností, ktoré môžu pomôcť dieťa dotvárať.  Nie každé bude raz vrcholovým športovcom, ale šport dáva veľa. Osobne si vážim prácu kolegov, mládežníckych trénerov, vo všetkých športoch v Bardejove. Často majú ťažšie podmienky, o nedostatku financií sme už hovorili. Musia športu obetovať svoj voľný čas a finančná odmena za prácu je v nedohľadne. Bez takýchto ľudí by to však nešlo.“

 

Mládež si vyžaduje podmienky

„Pri malých deťoch to však nie sú len podmienky materiálne. Je to predovšetkým o prístupe. Tréner musí byť, okrem odbornosti, aj pedagóg. Musí svojim zverencom rozumieť, vedieť o ich problémoch, rozprávať sa s nimi, poznať ich názor a rešpektovať ho. Samozrejme, že v každom kolektíve vznikajú spory a nie vždy je vinník ten, kto tak na začiatku vyzerá. Tréner musí rozmýšľať aj  počúvať a musí byť spravodlivý. Ak vám deti veria,  potom vám to všetko vrátia. Je to dobrý pocit odchádzať z ihriska ako víťaz.

Menej radostné  je, keď prehráte, ale ak viete, že vaši hráči urobili pre víťazstvo všetko čo mohli, vždy im to musíte povedať. To, kde urobili chyby, ale aj pochváliť za to, čo urobili dobre.  Prehra v športe nie je tragédia,  je to poučenie, aby sme nabudúce boli lepší. Keď už hovoríme o podmienkach, tie spoluvytvárajú rodičia. Aj tí sú citliví a majú na to právo, na to, ako sa s ich deťmi zaobchádza. Keď vidia, že deti sú spokojné, sú spokojní aj oni a vo všetkom vám pomôžu. Pri tých najmenších to bez pomoci rodičov jednoducho nemôže fungovať,“ dodáva Peter Cingel.

(18:40, red)

 

Excalibur gym & fitness

e3.jpg

Diskusia
Pridať komentár