Basketbalistky sa zišli v Bardejove, prišli z troch krajín

9x
02. Október 2016

Prehliadka talentovaných basketbalistiek

basket turnaj CJS jm.jpg

Bardejovčankám (v bielom) sa na turnaji veľmi nedarilo

 

Od piatka (23.9.2016) do nedele (25.9.2016) sa v Bardejove uskutočnil už jedenásty ročník medzinárodného turnaja Cena Jána Sidimáka. Basketbalistky si zahrali v troch kategóriách – juniorky, kadetky a mladšie žiačky na troch miestach – v športovej hale, v telocvični športovej haly a v telocvični na ZŠ Vinbarg.

„Na kvalitnom turnaji sa predstavili okrem slovenských družstiev aj celky z Poľska a Ukrajiny. Zo Slovenska do Bardejova zavítali dva celky z Popradu a tri z Košíc, z Poľska sa predstavili Krakov, Krosno, Rzeszow, N. Sacz a reprezentácia Podkarpatia a z Ukrajiny sa v Bardejove ukázal Ľvov,“ uviedol šéftréner BKM Bardejov Ladislav Mojdis.

Turnaj má každým rokom vyššiu kvalitu a aj jedenásty ročník to potvrdil. „Tým, že boli teraz tri kategórie, tak prišli nové družstvá, o turnaj v Bardejove je záujem. Budúci rok chceme mať aj družstvá z Bieloruska, máme prísľub od istej trénerky, že nám možno dotiahne družstvo z Írska. Chceme mať aj celok z Maďarska,“ pokračoval Mojdis.

Bardejovčanky zaostali za výsledkami z predchádzajúcich ročníkov.

 

Hodnotenie junioriek 

„Juniorky začali turnaj v sobotu proti neskoršiemu víťazovi turnaja a hneď s problémami. Z koncentrácie ich vyviedla v úvodnej štvrtine neúčasť trénera na lavičke. Po príchode už svietil stav 16:0 a jeho prvoradou úlohou bolo upokojiť družstvo. To sa podarilo v 2. štvrtine a hráčky začali po pokynoch trénera hru zlepšovať. Škoda, že súper už mal veľký náskok, čo pri kvalitách súpera už nebola šanca na obrat vo výsledku. Potešením bolo, že od tretej štvrtiny boli Bardejovčanky lepším družstvom a hra mala stúpajúcu úroveň.

basket cjs jm 2.jpgPre domáce Bardejovčanky bol druhý zápas vo vývoji opačný. Boli od úvodu lepšie, koncentrovanejšie a išli jasne do vedenia. Súper sa začal doťahovať až v momente, kedy Ratvajská si nalomila kostičku na palci a M. Pekárová po narazenom kolene opustila lavičku ešte do polčasu. Napriek tomu, družstvo zabojovalo a práve Ratvajská dala v závere dôležitý kôš, ktorý peknou individuálnou akciou vyšperkovala L. Pekárová. Veľmi dobrý zápas zahrala Stachurová a až na zaváhanie v závere bola najlepšou hráčkou zápasu.

Potešili aj mladšie hráčky. Najmä Puzderová, ktorá začína byť dôležitou súčasťou juniorského družstva. Ani Grofčíková nepotopila družstvo, bojovala, no chýba jej ešte agresívne poňatie hry. V nedeľu trénera zaskočil obrat v hre družstva. Veľa individuálnej hry bez logického myslenia, roztrieštená obrana i útok, činnosti, ktoré sa nepodarilo dať dohromady ani v druhom zápase. Jediným potešením v tomto zápase bola zvýšená bojovnosť Prokopovičovej, ktorá oživila nádej na potvrdenie trénerových predstav o tejto hráčke. Sklamaním bola hra Biľovej, ktorá sa nevedela zladiť z prebiehajúcim tempom hry. Bojovnosť jej nemožno uprieť, no bez vnútornej koncentrácie, jej hra bude postrádať pokoj pri zakončení i riešení situácii,“ rozsiahlo opísal situáciu pri družstve junioriek L. Mojdis.

 

Kadetky s prvou výhrou 

Ďalšou kategóriou v turnaji ktorú obsadil klub BKM Bardejov, boli kadetky. Tie zaznamenali svoje prvé víťazstvo v turnajovom zápase a pre toto družstvo je to druhý úspech v tomto roku.

„Dievčatá v zložení Pekárová M. (2000), Puzderová, Rusňáková, Grofčíková, Bijalková (všetky 2001), Fellegiová (2002), Lizáková (2003) a Benková-Rybárová, Kundrátová (obe 2004), pre chorobu nehrala Ferková (2000) sa snažili na domácej pôde ukázať posun v ich hre. Čiastočne sa im to podarilo, no zlyhanie niektorých hráčok v súboji o tretie miesto prišlo v nevhodnú chvíľu. Zatiaľ to v tomto družstve ťahá Pekárová M., ktorá má dlhoročné skúsenosti z vyšších súťaži.

Opierať sa zatiaľ môže len o trojicu hráčok - Puzderová, Rusňáková a Grofčíková, ktoré však hrajú krátko. Je to málo pre väčšie úspechy, lebo družstvá majú vyrovnané lavičky, no tréner i vedenie klubu sa teší i z rastu individuálnych výkonnosti jednotlivých hráčok, čo výrazne dvihne šancu juniorkám, uspieť v tohtoročnej sezóne. Veľmi dobre sa začína ukazovať ešte len 12-ročná Benková-Rybárová. Viac sa očakáva od Bijalkovej, Fellegiovej (ktorá má nevyrovnané výkony, no je príkladom prístupu ku tréningu) a Lizákovej.

Družstvu citeľne chýba stále nedoliečená Čupová a Čurná, ktorá opustila družstvo nečakane. Ak sa budú dievčatá snažiť aj naďalej, tak záver sezóny už môže byť zaujímavý,“ prezradil ku kadetkám L. Mojdis.

Na turnaji sa predstavili tieto celky: BKM Bardejov, BAM Poprad, Cassovia Košice, Tydam Košice, Union Košice, Korona Kraków, Mosir Krosno, MLKS Rzeszów, ZAK Nowy Sacz, Výber Podkarpatie z Poľska, RSS Ľvov z Ukrajiny.

Poradie junioriek: 1. Nowy Sacz, 2. Cassovia, 3. Rzeszów, 4. BKM (L. Pekárová, Ratvajská, Biľová, Stachurová, Prokopovičová, Ferková, M. Pekárová, Grofčíková, Puzderová, tréner L. Mojdis), 5. Union.

Poradie kadetiek: 1. Poprad A, 2. Poprad B, 3. Krakow, 4. BKM (M. Pekárová, Puzderová, Rusňáková, Grofčíková, Fellegiová, Bijalková, Lizáková, Benková-Rybárová, tréner P. Pekár), 5. Cassovia, 6. Krosno, 7. Ľvov.

Poradie ročník 2004: 1. Cassovia, 2. Tydam, 3. BKM (Kundrátová, Benková-Rybárová, S. Lindemanová, L. Lindemanová, Bobovčáková, Litavcová, Lizáková, Kratochvílová, Ratvajská, Slivová, Ševčíková, tréner S. Lindeman)

(14:15, red, ŠČ, foto: J. Mačejovský)

 

BERsiCOMP.sk

 http://ahoj.tv/firmy/detail/ber_si_comp.html

Bersicomp.jpg

Diskusia
Pridať komentár