V Katovom dome si môžete pochutnať na výbornej káve

488x
18. August 2016

Novinka v Katovom dome

katov-dom-bardejov.jpg

 Katov dom sa nachádza na Veternej ulici

 

Katov dom je renesančná stavba z konca 16. storočia, ktorá bola sídlom mestského kata. V dome bola umiestnená aj väznica s útrpnou komorou. Mesto Bardejov bolo v stredoveku povestné svojou prísnou spravodlivosťou. Dôkazy o tom poskytuje Kniha rozsudkov uložená v mestskom archíve. Spomína sa tam upálenie za krádež medu a zničenie úľa, či ukrižovanie za krádež v dome richtára. V tých časoch sa v Šariši šírilo úslovie: „ Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!" V Bazilike sv. Egídia sa pri bočnom vchode do svätyne zachovala lavica, v ktorej sedával pri bohoslužbách, izolovaný od ostatných mešťanov,  mestský kat. Katov dom sa nachádza na dnešnej Veternej ulici. Jeho chmúrna rezidencia dodnes zdobí historické jadro mesta. Na prvom poschodí domu sa zachovali pôvodné otvory sýpky.

Starobylý dom, v ktorom sa okrem bytu majstra popravčieho nachádzala i väznica a útrpná komora (čo je lacný dobový eufemizmus pre mučiareň) si vďaka maličkým okenným otvorom na poschodí a kovaným mrežiam (hoc ozdobným) na oknách prízemia uchoval vskutku jedinečnú atmosféru. Ešte i dnes sa vraj pri prechádzke ulicou, na ktorej dom stojí, zrýchli tep všetkým, čo nemajú čisté svedomie.

13962697_1587329221569127_9013659107619170005_n.jpg

 

No dnes sa tam už nachádza novootvorená kaviareň s príjemnou atmosférou histórie, skvelou kávou a osviežujúcimi limonádami. Iba tam nájdete kávu Mokador 100% arabica, ktorá je známa tým, že je ľahšie stráviteľná ako ostatné druhy, má menej kofeínu a skvele chutí

Príďte si pozrieť krásy Katovho domu a taktiež posedieť pri výbornej kávičke.

(13:30, red)

1071
Diskusia
Pridať komentár