V Partizáne nové hráčky i noví tréneri

12x
13. August 2016

Príprava v plnom prúde, prvý zápas už na jarmok

partizán 12.8 jun (3).JPG

Na novú sezónu sa pripravujú aj juniorky

 

V závere júla odštartovali prvoligové futbalistky Partizána Bardejov (ženy, juniorky a žiačky) letnú prípravu na novú sezónu 2016/2017. V uplynulej sezóne dosiahli Bardejovčanky výborné výsledky (ženy skončili druhé, juniorky tretie, žiačky prvé, do Bardejova smeroval aj Slovenský pohár) a vysoké ciele si stanovili aj pred štartom nového súťažného ročníka. V kádroch nastali viaceré zmeny a to nielen hráčske. Pri dievčatách skončila dvojica Jozef Matej ml. a Jozef Matej st., ktorých nahradili Ľubomír Čekan (tréner žien) a Ľuboš Matys (tréner junioriek).

Koordinátorom ženského futbalu v Bardejove je František Kuľka. Položili sme mu viacero otázok týkajúcich sa nielen letnej prípravy na nový súťažný ročník.

 

Sezónu ste slávnostným posedením ukončili 23. júna. Podarilo sa vám obhájiť ligové umiestenia a získali ste aj Slovenský pohár. Ako prebiehalo oficiálne ukončenie a ako by ste zhodnotili už minulú sezónu?

Poviem vám, bolo sa načo pozerať, nakoľko dievčatá prišli oblečené v spoločenskom oblečení. Takto ich vídame málo kedy. Sú to skutočné dámy. K práve skončenej sezóne by som povedal len toľko: Podarilo sa nám zopakovať úspech, ktorý sme si vytýčili pred začiatkom súťažného ročníka 2015/2016. Som hrdý na ľudí, čo v klube Partizán Bardejov pracujú okolo ženského futbalu a predovšetkým na dievčatá, pretože všetci spoločne išli za jedným cieľom.

Obhajoba umiestnení zo súťažného ročníka 2014/2015 pre mňa znamená, že to, čo sme vybudovali, už má systém a pevné základy. A na tom sa dá stavať. Som rád, že sme našu celoročnú prácu potvrdili aj víťazstvom žien vo finále Slovenského pohára. Dosť ľudí nám vravievalo - toto je náhoda a toto je zasa len náhoda. Ale toto už náhoda nebola. Tak ako som už dávnejšie povedal: Rátajte s nami, sme tu.

 

Kedy ste odštartovali letnú prípravu a koľko dievčat ste mali na prvom tréningu?

Letná príprava začala 27. júla a na prvom tréningu sa hlásilo 26 dievčat. Reprezentantky z WU19 sa do prípravy zapojili neskôr. Chceli sme, aby si trošku oddýchli a nenastupovali do prípravy priamo po skončení ME do 19 rokov.

 

Zmeny nastali v realizačnom tíme. Môžete ich konkretizovať a uviesť, prečo ste sa pre ne rozhodli?

Doteraz bola úroveň našej práce v klube na veľmi dobrej úrovni, ale chceme ju posunúť ešte vyššie. Ambície a ciele na nasledujúcu sezónu vyjadrilo pri našich rokovaniach aj vedenie klubu. Udržať sa na vrchole bude vyžadovať oveľa viac práce, oveľa viac motivácie a záujmu ľudí okolo ženského futbalu. Vedenie do ženského futbalu pritiahlo nových ľudí, ktorí chcú klub aj podporiť a my chceme, aby sa v našich štruktúrach cítili dobre. Z najdôležitejších zmien v realizačnom tíme treba spomenúť, že Ľubomír Čekan sa stal hlavným trénerom žien a Ľuboš Matys hlavným trénerom junioriek. Tiež sa môžeme opierať o skúsenosti a pomoc trénera Rastislava Kicu, ktorý je v našom klube koordinátorom. Novinkou pri ženskom futbale v klube, ale o to dôležitejšou, bude obsadenie miesta PR a event manažéra osobou veľmi skúseného odborníka Jozefa Mačejovského.

Pokladáme za veľmi dôležité, aby členovia realizačných tímov efektívne spolupracovali, potrebujú poznať spoločné ciele a mať odsúhlasené spôsoby a pravidlá vzájomnej spolupráce. Treba aktívne počúvať, dokázať dať nabok svoje vlastné domnienky a naopak vstúpiť do procesu spoločného premýšľania a hľadania spoločného porozumenia. Nikdy nie je príliš neskoro, ani príliš skoro, aby ste sa vydali pozitívnejšou cestou, aby ste premenili zápory na klady a taktiež prerobili zlé na dobré. Najlepší čas, kedy začať, je práve teraz! Treba spomenúť, že okolo nových trénerov rastie skvelá partia nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Pozitívne naladenie pred začiatkom súťaže nám zjavne nechýba. Dievčatám hovorievame, že ak si nezačnú budovať svoje sny, niekto iný ich zamestná, aby mu pomohli vybudovať ten ich. Preto sa ambície klubu snažíme preniesť aj na hráčky.

 

Zmeny nastali aj v hráčskom kádri, viete ich konkretizovať?

Veľmi dôležitým momentom bola implementácia nového prestupového poriadku. V rámci tohto poriadku už neexistuje v amatérskom futbale možnosť hosťovania a tak všetkým dievčatám, ktoré u nás boli, sa administratívnym krokom matriky SFZ  k 12. júlu skončilo hosťovanie. Bolo potrebné riešiť 16 hráčkam ich trvalé prestupy do našich družstiev žien a junioriek.  Samozrejme v prvom rade to bolo o prístupe hráčok a v druhom rade na manažmente klubu, ako dokážu jednotlivé hráčky osloviť.

Aj touto cestou vyjadrujem veľké poďakovanie vedeniu klubu, ich prístup bol fantastický. Všetky úlohy zvládli bravúrne. K hráčkam, ktoré sú úplnými nováčikmi v klube treba spomenúť Dianu Lemešovú a Moniku Havranovú. Obe dievčatá budú patriť k veľmi dôležitým elementom v našej hre. Naše hráčky, keď zistili, že sa nám ich podarilo angažovať, boli veľmi rady. Zapadnú k nám nielen futbalovo, ale aj povahovo. Hosťovania skončili Patrícii Chládekovej a Martine Šurnovskej. Tieto dievčatá nemali záujem ďalej u nás pôsobiť, preto sme nevyvíjali žiadnu aktivitu, aby sme ich udržali. 

 

Podľa akých kritérií ste začali obmeňovať káder?

Viac ako inokedy si uvedomujeme dôležitosť tímovej spolupráce a potreby prispôsobenia sa kolektívnemu rozhodnutiu. Mnoho výskumov totiž preukázalo, že tam, kde chýba orientácia na spolupracujúce správanie, tímy jednoducho zlyhávajú, alebo pracujú neefektívne. Čiže ak sa snažíme angažovať nejakú hráčku, záleží nám aj na jej povahových vlastnostiach. Je to prispôsobené naším cieľom a tie sa dajú uskutočňovať len pomocou celého tímu.

Chceme hrať taký futbal, aby sme pritiahli čo najviac divákov na naše zápasy nielen doma, ale aj vonku. Pevne veríme, že sa nám to bude dariť viac ako v uplynulej sezóne. Nemenej dôležitým aspektom pri výbere konkrétnej hráčky je tiež skutočnosť, že naše dievčatá musia zvládať kombinovať čas medzi športom a štúdiom, pričom si musia v oboch prípadoch udržať patričné výsledky. Mám z toho veľmi dobrý pocit, že typológia, vek, ale aj skúsenosti hráčok vytvárajú v družstve veľmi dobrú chémiu.

Sám som plný očakávania, ako budeme napredovať. Chceme ísť od zápasu k zápasu. Veríme, že so stúpajúcou kvalitou hry prídu aj adekvátne výsledky.


Pracujete ešte na nejakých prestupoch? Viete konkretizovať, ktoré posty by ste chceli ešte doplniť?

Máme ešte niečo rozpracované, snažíme sa to finalizovať. Jedná sa o post stredovej hráčky v ofenzíve a v defenzíve.

(20:45, red)

 

BERsiCOMP.sk

http://ahoj.tv/firmy/detail/ber_si_comp.html

Bersicomp.jpg

1068
Diskusia
Pridať komentár