Ako ďalej s mládežníckym hokejom v Bardejove?

37x
09. August 2016

Patová situácia

hokej_memorial_baju_wwwahojbardejovsk_(6).jpg

Mládežníci nevedia, ako budú ďalej fungovať

 

Hokejový klub HC 46 Bemaco Bardejov sa rozhodol neprihlásiť do nadchádzajúcej sezóny ani jeden celok, teda nie len družstvo mužov, ktoré pôsobilo v prvej lige, ale ani mládežnícke tímy.  Štadión mala v prenájme firma Bemaco, teda hlavný sponzor bardejovského hokeja.  Nakoľko spoluprácu s klubom ukončila, štadión prešiel naspäť do správy mesta Bardejov.

Mládežnícky hokej tak v krátkom čase stratil stabilný finančný príjem.

„Ako mládež sme stále fungovali bez ohľadu na to, či tu pôsobil klub Bemaco HC 46 Bardejov, HC 46 Bardejov alebo Xawax HC 46 Bardejov. Približne v apríli nám p. A. Gmitter oznámil, že s hokejom končí a že si máme pripraviť všetky podklady a licencie vo všetkých mládežníckych kategóriách, aby prešli na nás. Založili sme si nové občianske združenie, Mládež HC 46 Bardejov, ktoré sme museli zaregistrovať na Slovenskom zväze ľadového hokeja (SZĽH).  Požiadali sme o prevod licencií, nakoľko kategórie mladší, starší žiaci a dorastenci hrajú najvyššiu súťaž na Slovensku  organizovanou  SZĽH a títo hráči musia mať licenciu. Vykonali sme všetky potrebné kroky na to, aby sme mohli ako nový subjekt Mládež HC 46 Bardejov pokračovať ďalej v našej športovej práci,“ uviedol na začiatok rozhovoru Tomáš Ivan, športový riaditeľ klubu.

 

Najviac na cestovanie

Mládeži vznikol nový problém a tým je ekonomická stránka a finančné zabezpečenie na nadchádzajúce obdobie.  Doteraz sa o financie staralo vedenie klubu HC 46 Bemaco Bardejov, mládežnícki funkcionári sa starali len o športovú činnosť.  „Financie riešil klub, takže my sme iba objednávali autobusy a riešili sme turnaje, na ktoré nám prispievalo aj mesto. Najviac financií ide na cestovanie a na platy trénerom.  Mysleli sme si, že nám s týmto automaticky pomôže mesto, no zatiaľ nám zagarantovalo iba ľadovú plochu. Prvý termín kedy máme vykorčuľovať na ľad je 10.8.2016, ale sú tam nejaké technické problémy, takže pôjdeme neskôr, ako sme chceli. Veľmi vážna je však ekonomická stránka, nevieme, na čom sme. Všetko je to len v rovine sľubov, ale postoj k tomu všetkému je taký všelijaký,“ pokračoval T. Ivan, podľa ktorého mesto na mládežnícky hokej dotáciou prispievalo až v poslednej sezóne, keď podporilo dorast. Práve kategória dorast je jednou z najväčších položiek, nakoľko pôsobí v celoslovenskej súťaži. Premenené na eurá, jedna sezóna dorastu vyjde na jedenásť až dvanásť tisíc.

logo+text_upravený-1.jpgFirma Bemaco mala štadión v prenájme do augusta 2017, no mesto ho dostalo do správy už od júla tohto roka.  Mládež mesačne využíva okolo 200 – 220 hodín. „Ľad by sme potrebovali už od prvého augusta do konca marca. Jedna vec je štadión, druhá je činnosť mládeže. To sú dve rozdielne veci, ktoré sa zbytočne dávali do jedného celku. A my sme boli stále odkláňaní.  Pri prvom termíne sme sa bavili o dátume 10.8., no vieme, že to tak určite nebude, tak dúfame, že by sme na ľad mohli ísť okolo pätnásteho augusta.  Súťaže štartujú už začiatkom septembra.“

Čas je už pokročilý a hráči k predsezónnej príprave bezpodmienečne potrebujú vykorčuľovať na ľad. „Nemôže sa stať, že v piatok dostaneme výstroj a v sobotu už budeme hrať zápas,“ zamyslel sa Ivan.

„Je mi jasné, že situácia vznikla v polovici roka, ak by to bolo v októbri, tak by s nami mohlo mesto počítať čo sa týka rozpočtu. Síce prebiehajú nejaké rokovania, no viac iniciatívy by malo prísť od mesta k nám a nie naopak. Dvesto pätnásť detí nie je málo, mala by sa najprv riešiť mládež,“ vyjadril sa Ivan k momentálnej situácii. Mládež HC 46 Bardejov má v súťažiach prihlásených až deväť kategórii. Kadeti a dorastenci budú hrať celoslovenskú ligu. Kompletný rozpočet klubu vrátane dopravy, ubytovania, stravy a platmi trénerov je vysoký, len samotné cestovné stojí zhruba 26 000 eur.

Výstroje hráči zdedili od predošlého klubu. Prísľub je aj zo strany SZĽH, avšak... „Tiež sa tam všetko menilo a nevieme, či nám to vedia garantovať a ak aj áno, v akej sume. Jedna z alternatív je, že nám SZĽH pomôže v tom, že vstúpi do rokovaní s mestom.  Necelý mesiac pred štartom sme na nule. Nezobrali sme mládež preto, aby to teraz skončilo. Chceme hľadať cesty, no ani pre mesto to nie je jednoduché, chceme však situáciu zastabilizovať a rozbehnúť to k lepšiemu. Do decembra to bude všelijaké, dúfam, že v novom rozpočte bude mesto s nami počítať. Toto je pre nás nejaká nádej,“ dodal Tomáš Ivan, ktorý spolu so svojimi kolegami za šesť rokov dostal mládežnícky hokej na správnu cestu.

 

Skvelé výsledky

Mládežnícky hokej je v Bardejove rozbehnutý a bola by škoda, aby šesťročné pôsobenie nabralo opačný smer. V klube vychovali viacero hráčov, ktorí sa dokázali presadiť aj v zahraničí. Najnovšou lastovičkou je Max Dubovecký, ktorý bol draftovaný do juniorských súťaží v Amerike, ale aj Tomáš Kukľa, ktorý momentálne pôsobí v projekte SR 18. A ďalších 15 hráčov, ktorí pôsobia v juniorských a dorasteneckých extraligových kluboch na Slovensku a v zahraničí. Neoddeliteľnou súčasťou v klube sú aj ženy, napr. Lívia Lučová je kapitánkou Slovenskej reprezentácie žien, Soňa Fedoročková je reprezentantka SR 18 ženy.  Na začiatku bolo v klube zhruba 50 detí, teraz je ich počet niekoľkonásobne vyšší .V Bardejove pôsobí 8 kvalifikovaných trénerov, z toho dvaja sú profesionálni tréneri zo SZĽH. V priebehu novembra boli Na Hornom Šariši tri námatkové kontroly zo strany zväzu, čo sa týka tréningového procesu. Bardejov dostal najvyššie hodnotenie spomedzi východoslovenských klubov.

Na budúcu sezónu by v Bardejove chceli rozbehnúť projekt so škôlkami, vytvorená by mala byť krasokorčuliarska olympiáda. Takisto klub ide rozbiehať sekciu krasokorčuľovanie pod vedením kvalifikovaného trénera, kde budú mať príležitosti deti od štyroch rokov, či už chlapci, alebo aj dievčatá.

 

Zrušený turnaj

Šéftréner Patrik Sokoli prezradil: „31. 7. Sme ukončili prvú časť letnej prípravy a teraz sa nám začalo predsúťažné obdobie. To pokračuje do konca augusta, 3.9. by mala súťaž odštartovať prvými zápasmi. Dvadsiateho augusta sme mali naplánovaný medzinárodný turnaj, kde by prišli 2 celky z Bieloruska, jedno z Poľska a dve zo Slovenska. No z organizačných dôvodov sme ho museli zrušiť.“

Klub teraz musí čakať, kedy sa hráči dostanú na ľad a či ich mesto finančne podporí.

(16:55, red)

 

Piváreň ČESKÁ HOSPODA

http://ahoj.tv/firmy/detail/pivaren_ceska_hospoda.html

českáhospoda4.2016 (1).JPG

 AB top.jpg

Diskusia
Pridať komentár