Projekt Terénna sociálna práca ľuďom pomáha

164x
15. Júl 2016

Odohrali aj futbalový turnaj

sveržov ahojbardejov.sk.JPG

Víťazne družstvo z Nižného Tvarožca 

 

V jedenástich obciach v okrese Bardejov prebieha už po druhýkrát národný projekt Terénna sociálna práca.  Projekt je zameraný na pomoc a poradenstvo v sociálnej oblasti. Dokopy 21 terénnych pracovníkov pomáha hlavne Rómom v rôznych oblastiach – či už ide o zamestnanosť, sociálno-patologické javy, sociálne zabezpečenie, poradenstvo v oblasti financií a hospodárstva, takisto o spoluprácu so školami, s rôznymi inštitúciami ako napr. úrad práce alebo s políciou.

„Tento projekt je pokračovaním národného projektu TSP 1, vtedy to bolo od mája 2012 do konca októbra 2015. Druhý cyklus začal vo februári 2016 a potrvá do polovice roka 2019.  V obciach (až na jednu) je jeden terénny sociálny pracovník a jeden terénny pracovník.  Celý projekt je veľmi úspešný a žiadaný, mali sme prestávku a vtedy sme zistili, že je veľmi potrebný pre našich klientov,“ prezradila Monika Kolcunová, regionálna koordinátorka v národnom projekte TSP.

„Nie je to iba pre rómsku komunitu, ale je to pre všetkých, ktorí pomoc potrebujú. Ľudia si na to zvykli, niektoré obce by bez toho ani nevedeli fungovať,“ pokračovala. V rámci Bardejova ide o všetky obce, v ktorých žije komunita Rómov.

V prvej polovici júla sa vo Sveržove uskutočnil futbalový turnaj za účasti šiestich družstiev – Lukova, Nižného Tvarožca, Kurova, Sveržova, Fričky a Cigeľky.  Vo štvrtom ročníku sa odohrali kvalitné zápasy a o prvom mieste museli rozhodnúť penalty. Žiaci druhého stupňa ZŠ bojovali o dušu, no z víťazstva sa mohol tešiť iba jeden – po penaltách triumf putuje do Nižného Tvarožca.  Striebro získali hráči Cigeľky a na bronz dosiahli chlapci z Lukova.

Domáci Sveržov bol posledný. „Stále to organizujeme vo Sveržove, vzhľadom na kvalitné ihrisko, ktoré v okolitých obciach nemáme. Preto využívame toto multifunkčné ihrisko, ktoré sa nachádza v blízkosti komunitného centra. Počas prázdnin chceme zorganizovať podobné podujatia, ale aj napr. výlety do prírody,“ prezradil sociálny pracovník Ľubomír Dudinský. Organizátorom sa stali všetci terénni pracovníci:

Cigeľka – Iveta Kravcová

Nižný Tvarožec – Viktória Mešťanová, Ivana Majerníková

Sveržov – Daniel Macej, Anna Pangrácová

Kurov – Anna Baňasová, Viera Kostová

Frička – Ľubomír Dudinský, Mária Steranková

Lukov – Valéria Džmurová, Adriána Majorošová

(18:35, J. M)

 

 

Rybia farma Gerlachov

http://ahoj.tv/firmy/detail/obchod_rybia_farma_gerlachov.html

farma ryb.jpg

 uspes firmy.jpg

AB top.jpg

Diskusia
Pridať komentár