V piatok sa na Radničnom námestí uskutoční protest proti výstavbe benzínky

42x
07. Júl 2016

V piatok protest na námestí

peticia.JPG

Obyvatelia sa opäť zídu na námestí

 

Obyvatelia nielen Ťačevskej ulice protestujú proti výstavbe novej benzínky, ktorá má vyrásť pod ich oknami. O celom prípade sme vás už informovali. Bardejovčania sa proti výstavbe pod oknami búria a na zajtra pripravili verejný protest, ktorý sa uskutoční na námestí od 8.30., následne na úrad odnesú petíciu. 

 

Výzva:

Vážení Bardejovčania!

Zajtra, t.j. v piatok 8. júla 2016, sa o 8.30 hodine na Radničnom námestí v Bardejove uskutoční VEREJNÝ PROTEST PROTI VÝSTAVBE ČERPACEJ STANICE NA ŤAČEVSKEJ ULICI V BARDEJOVE.  
Naplánovaná čerpacia stanica, prídavné parkoviská a umývacie zariadenia by spôsobili výrazné poškodenie nášho životného prostredia:
- zvýšením hlučnosti (mali by byť vybudované za protihlukovou stenou)
- zvýšením množstva emisných plynov a výparov z pohonných hmôt
- zvýšením prašnosti
- svetelným znečistením 
a celkovým znížením kvality nášho okolia. Realizovaním tejto stavby by bol porušený verejný záujem.

Stavbou obchvatu nám zamedzili peší prístup na Mihaľov, teraz nám berú poslednú zelenú plochu pred našimi blokmi. Potichučky predané, naplánované, schválené, o nás bez nás. 
Zavrite oči a predstavte si ako vám v noci svietia kamióny do okien, ako nemáte kde kočíkovať svoje deti a vnúčatá, ako sa ich bojíte pustiť von kvôli zvýšenej premávke, ako nemôžete vyvesiť svoje čisté prádlo na balkóny, lebo bude zaprášené a čierne.

Vopred vám ďakujeme za vašu podporu.

Vaši susedia a spoluobčania.

 

Obyvatelia benzínku nechcú

Práce na výstavbe juhozápadného obchvatu mesta Bardejov prebiehajú vo veľkom, plánované otvorenie je už počas jarmoku.  Do konca mája bolo preinvestovaných už približne 22 miliónov eur.  Obchvat by mal byť oficiálne spustený 25. augusta, prvý jarmočný deň.

Obchvat začína od obce Mokroluh, pokračuje ponad Topľu a sídlisko Družba, takisto ponad sídlisko Obrancov mieru, ponad Ťačevskú ulicu okolo Arkády a mestského cintorína až na ulicu Krátky rad.

Nie všetci obyvatelia spomínaných ulíc sa s umiestením novej cesty stotožňujú, pomôcť by však mali protihlukové steny.  Obyvateľov bytoviek pod Mihaľovom však prekvapila informácia, že vedľa novej križovatky pod Mihaľovom by mala vyrásť nová čerpacia stanica pohonných hmôt.

Benzínka by mala vyrásť rovno pod oknami obyvateľov, s čím samozrejme spokojní nie sú. Aj preto sa zišli dnes (pondelok, 4.7.2016) pred mestským úradom, aby vzniknutú situáciu riešili s poslancami či s primátorom.  Tí sa však s obyvateľmi nestretli, občanov nahneval hlavne prístup poslancov za daný volebný obvod, ktorí sa o problém nezaujímajú. Na stole je už aj petícia proti výstavbe novej čerpacej stanice. Bardejovčanom sa nepáči hlavne umiestnenie, ktoré je v tesnej blízkosti obytných plôch i v susedstve s domovom sociálnych služieb.

Výstavba je plánovaná na rozlohe takmer 3000 m2. Majiteľom štyroch parciel je Mikhail Vovchok z Vladivostoku, ktorý ich kúpil v roku 2015, resp. 2016. V územnom pláne mesta Bardejov sa výstavba benzínky spomína. 

Obyvatelia doručili na mestský úrad sťažnosť na porušovanie verejného záujmu a práv obyvateľov bytových domov na Ťačevskej ulici v súvislosti s plánovanou výstavbou čerpacej stanice pohonných hmôt v blízkosti ich obydlí pred križovatkou Mihaľov.

Dňa 30.6.2016 boli obyvatelia bytového domu na Ťačevskej ulici 26-28 konfrontovaní s investorom, ktorý začal prípravné práce.  Podľa informácii ide o benzínku, umývarku či parkovisko.  Prípravy sa začali uskutočňovať  na pozemku, dosiaľ využívaným ako športovo-relaxačná plocha, vo vzdialenosti cca 20 metrov pred bytovkou a taktiež v blízkosti iných bytových domov. 

„Tí, čo nás zastupujú, ani neprišli.  Keď ich trebalo voliť, tak chodili s perami. Teraz aby sa opýtali, aký máte problém, tak to nie,“ hodnotili nazlostení obyvatelia pred mestským úradom.

„My nie sme za to, aby nebola žiadna benzínka. Ide o to, kde bude postavená.  Je tam sociálny dom pre postihnuté deti.  Z mesta ich zobrali, lebo bolo rušno.  A teraz im tam postavia čerpaciu stanicu.  Ak to robia, tak nech to je za protihlukovou stenou,“ pokračovali.  „Robilo sa to potajomky. Máme motyky, máme lopaty, vyženieme ich vlastnými telami,“ dodali. 

(12:10, IS, red)

 

Sledujte tiež


uspes firmy.jpg

 AB top.jpg

Diskusia
Pridať komentár