Poslanci sa dnes zišli mimoriadne

12x
04. Júl 2016

Rokovanie bez diskusie

posla 4716.JPG

 Vedúca oddelenia sociálneho, bytového a zdravotníctva Tatiana Fedáková predložila návrhy

 

Dnes (pondelok, 4.7.2016) sa v dopoludňajších hodinách zišli poslanci mestského zastupiteľstva v Bardejove, kde mimoriadne zasadali a na programe mali tri body.

Prvým bodom bola rozprava k Memorandu o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi Mestom Bardejov a spoločnosťou  Východoslovenská distribučná a.s. Dôvodová správa tohto bodu bola nasledovná: Uznesením MsZ z dňa  23.6. bolo schválené Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci medzi mestom a VD Košice s doplnením o ďalšie ulice a vynechaním viacerých ulíc, nakoľko už na doplnených uliciach boli investičné akcie zrealizované.

Druhým bodom bol návrh na zriadenie sociálnej služby Zriadenie opatrovateľskej služby v Centre sociálnych služieb.  V dôvodovej správe sa uvádza: Z dôvodu záujmu obyvateľov o túto službu navrhujeme rozšíriť Mestom poskytované sociálne služby aj o službu v zariadení opatrovateľskej služby. Touto sociálnou službou chceme umožniť zlučovanie rodín v prípade, ak jeden z členov rodiny nespĺňa podmienky pre umiestnenie v zariadení pre seniorov jednak z dôvodu nedosiahnutia dôchodkového veku (62) alebo pre nižší stupeň odkázanosti na sociálnu službu ako je stupeň 4, ktorý je potrebný pre umiestnenie v zariadení pre seniorov. V poslednom období sa zvýšil aj počet záujemcov a službu v ZOS u obyvateľov, ktorí síce nedosiahli dôchodkový vek (predčasný dôchodok sa nepočíta), ale ich zdravotný stav a sociálna odkázanosť im nedovoľuje samostatný život bez pomoci inej osoby. Druh ich postihnutia však nie je adekvátny umiestneniu do domova sociálnych služieb.

Zariadenie opatrovateľskej služby by vyplnilo akýsi medzipriestor v službách poskytovaných mestom pre klientov, ktorí z rôznych dôvodov nie sú vhodnými klientmi iných sociálnych služieb, predovšetkým v pobytových zariadeniach. Rozdiel medzi ZOS a inými pobytovými zariadeniami je aj v tom, že v ZOS sa poskytuje služba len na určitý čas, nie celoročne a dáva priestor pre vhodné vyriešenie nepriaznivej sociálnej situácie klienta. ZOS navrhujeme zriadiť v rozsahu 5 miest. Po zriadení ZOS bude táto služba registrovaná na VÚC PO a v mesiaci september 2016 môže Mesto Bardejov podať žiadosť na finančnú dotáciu na MPSVaR pre rok 2017. Výška finančnej dotácie je 320€/klient/ mesiac.

Aj tento návrh poslanci jednohlasne schválili a mesto tak bude môcť požiadať o dotáciu.

Tretím bodom bol návrh na schválenie finančnej spoluúčasti na projekte Spevnenie komunikácie – ulice pri obytných jednotkách v mestskej časti Dlhá Lúka.  Mesto po prerokovaní schválilo finančnú spoluúčasť mesta vo výške takmer 3400 eur.  Maximálna výška dotácie je 20 000 eur, celkové náklady boli vyčíslené na takmer 17 000 eur, mesto sa podieľa 20%.

Pondelkové mimoriadne zastupiteľstvo trvalo približne dvadsať minút.

(9:20, j)

uspes firmy.jpg

Diskusia
Pridať komentár