VIDEO | Zborovský hrad očami žiakov zo ZŠ Wolkerova v Bardejove

1228x
22. Máj 2024
Zborovský hrad očami detí
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Zborovskom hrade sa uskutočnil maliarsky plenér a výstava prác žiakov Základnej školy na Wolkerovej ulici. V rámci Erazmu sem zavítali aj gymnazisti z Litvy.
 
„Tento hrad je veľmi pôsobivý a krásny. Je tiež veľmi pekné vidieť, že sa tu konajú rôzne koncerty a akcie. Aj keď sa hrad stále rekonštruuje, všetko to tu žije. Bolo veľmi príjemné vyskúšať si ho nakresliť,“ povedala Deimante Stannnciukaite, študentka Gymnázia umenia Šiauliai z Litvy.
 
„Naša dnešná aktivita bola kreslenie Zborovského hradu. Máme tu dnes krásny deň a krásne počasie a hrad je naozaj nádherný. Môžete sa pozrieť ako ho nakreslili naši študenti,“ uviedla Janina Budriené, učiteľka umenia z Gymnázia umenia v Litve.
 
 Žiaci na Zborovskom hrade (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Práve teraz sme v Bardejove na Základnej škole Wolkerova v rámci pobytu Erazmus plus. Veľmi na mňa zapôsobila architektúra v meste, jeho historické centrum a vaša krásna príroda,“ priblížila Loreta Narušiené, učiteľka a manažérka na Gymnáziu umenia Šiauliai z Litvy.
 
„Hrad je navštevovaný nie len žiakmi alebo študentami z nášho blízkeho okolia, ale z celého Slovenska a dnes, ako vidíme, aj z ďalekej Litvy, čo nás veľmi teší. Výstavu týchto pekných malieb, či slovenských alebo litovských detí sme zakomponovali do nášho programu Leto na hrade,“ informoval Vladimír Kaminský, správca hradu zo Združenia na záchranu Zborovského hradu.
 
„Je to projekt so zameraním na spoznanie histórie nášho okolia. Prečo chodiť do vzdialenejších oblastí, keď my tu máme po blízku nádherný Zborovský hrad. Prvá časť tohto projektu sa zrealizovala v mesiaci marec. Toto je druhá časť, kde sme si dovolili pozvať účastníkov projektu Erasmus+ z Litvy. Dnes dostali priestor na výtvarný plenér,“ prezradila Dagmar Filipová, riaditeľka na ZŠ Wolkerovej v Bardejove.
 
 Maliarsky plenér a výstava prác žiakov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Každý mal znázorniť nejakú časť architektúry alebo aj prírody. Bolo pekné počasie, takže bol to pekný zážitok a práce sú vystavené v galérii Dorota priamo na hrade,“ priblížil Matúš Roman, učiteľ výtvarnej výchovy na ZŠ Wolkerovej.
 
„Minulý týždeň naši žiaci ukončili tento projekt, kde tiež venovali celý deň maľovaniu a práce tých najlepších maliarov sú umiestnené vo vnútri v Bašte a budú tvoriť tretiu časť, ako samostatnú expozíciu do konca leta. Je to pre nich aj dobrá motivácia – poďme sa s rodičmi pozrieť na Zborovský hrad. Mamka, ocko, je tam práve moja práca, poďte sa pozrieť, či sa mi to podarilo a je to také zážitkové pre deti,“ doplnila riaditeľka školy.
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár