Študenti zo SPŠ technickej v Bardejove sa zapojili do stavebnej výzvy

1251x
22. Máj 2024
Bardejovskí študenti postavili model plávajúceho mesta
Udržateľné plávajúce mesto (Zdroj: (Zdroj: Lukáš Klapil)
 
V rámci 16. ročníka medzinárodnej súťaže Modelium sa študenti Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove pustili do stavebnej výzvy a postavili udržateľné plávajúce mesto z vlnitej lepenky.
 
Bardejovský model bude najprv súťažiť v národnom finále. Porota do piatku 24. mája vyberie šesť najlepších stavieb. Mladí stavitelia z Česka a Slovenska budú súťažiť o ceny v celkovej hodnote viac ako 4 000 eur. Súťaž Modelium oslovuje mladé talenty zo stredných škôl so zameraním na stavebníctvo a dáva im priestor na rozvoj ich tvorivých a technických zručností.
 
 Medzinárodná súťaž Modelium je určená pre žiakov stredných škôl so stavebným zameraním (Zdroj: Lukáš Klapil)
 
Tohtoročná téma „Plávajúce mesto“ ich povzbudila k tvorbe inovatívnych riešení a k premýšľaniu o možnostiach života v súlade s udržateľným životným prostredím. Základným stavebným materiálom bola vlnitá lepenka. Tvorby plávajúceho mesta sa zúčastnilo celkovo 28 škôl (40 tímov) z Českej republiky a 10 škôl (13 tímov) zo Slovenska.
 
Na základe kritérií, ako je originalita, kreativita, realizovateľnosť a zohľadnenie udržateľnosti, porota vyberie šesť najlepších projektov v Českej republike a na Slovensku, ktoré postúpia do národných kôl. České finále sa uskutoční v pondelok 10. júna 2024, slovenské finále v stredu 12. júna 2024.
 
 
Z národných finálových kôl potom osem najlepších tímov postúpi do medzinárodného superfinále v Ostrave v utorok 25. júna 2024. Organizátorom a generálnym partnerom súťaže Modelium je stavebná skupina HSF System. Hlavným partnerom súťaže je developerská skupina ANTRACIT. Produktovým partnerom je Český zväz výrobcov vlnitých lepeniek.
 
Modelium
 
Medzinárodná súťaž Modelium je určená pre žiakov stredných škôl so stavebným zameraním z Českej republiky a Slovenska.
Ide o vytvorenie originálnych modelov stavieb z ekologického a udržateľného materiálu (vlnitej lepenky) na zadanú tému, napr. Plávajúce mesto, Najvyšší mrakodrap Európy, Dom na Marse, Národná knižnica ČR alebo Škola snov. V priebehu histórie bolo postavených takmer 400 modelov rôznych budov. V prvom kole súťažiaci posielajú fotografie svojich modelov.
 
 Základným stavebným materiálom bola vlnitá lepenka (Zdroj: Lukáš Klapil)
 
Odborná porota vyberie 6 z každej krajiny. Tí postúpia do českého a slovenského národného finále. Z oboch národných kôl postúpi osem superfinalistov. Najlepší si rozdelia viac ako 4 000 eur. Víťaz si odnesie 1 050 eur a putovný pohár. Finálové kolá sa doteraz konali na zaujímavých miestach, ako sú Hlavná železničná stanica v Prahe, Štefánikova hvezdáreň, Dolní Vítkovice, Vodné dielo Šance a Klementinum.
 
Cieľom súťaže je popularizovať „stavebníctvo“ ako atraktívny, perspektívny, moderný a udržateľný odbor pre mladých a talentovaných ľudí.
(13:00, TS) 
Diskusia
Pridať komentár