Takmer 2500 školákov roztancovalo Košice v rytme štvorylky

1164x
22. Máj 2024
Školáci roztancovali hlavnú ulicu Košíc
 Štvorylka na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Úderom dvanástej hodiny sa včera (21. 5.) Hlavná ulica v Košiciach roztancovala do rytmu štvorylky. Slávnostné fanfáry odštartovalo 2 468 tanečníkov. Košice sa tak znova zapojili do medzinárodného projektu European Quadrille Dance Festival.
 
Tancovali najmä žiaci základných škôl a stredoškoláci, ktorí zahalili námestie do žlto-modrej farby, čo sú farby Košíc. Nechýbali však medzi nimi aj seniori. Na Slovensku tancovali štvorylku v štyroch mestách. Do podujatia sa zapojilo okolo 3000 tancujúcich z Košíc, Svidníka, Zvolena a Sliača.
 
 Nechýbali medzi nimi aj seniori (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Najväčšie zastúpenie v počte tancujúcich mala ZŠ Družicová 4 s 232 žiakmi. Za nimi nasleduje ZŠ Kežmarská 30 s 208 žiakmi a presne 200 školákov si štvorylku prišlo zatancovať zo ZŠ Nam. L. Novomeského 2 (ZŠ LACÁK).
 
Štvorylka je historický tanec charakteristický štyrmi krokmi a tancovaním vo štvoriciach. Obsahuje aj tradičné historické prvky ako úklony a rôzne už takmer zabudnuté tanečné držania a postoje. Projekt po organizačnej stránke v Košiciach zastrešuje tanečný klub TC Meteor Košice - Official DanceSport Club ako lokálny organizátor EQDF v spolupráci s mestom Košice.
(12:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár