VIDEO | Hrad Šariš sa zaplnil, počas sezóny láka návštevníkov. Tí videli stredoveké hry

1010x
10. Máj 2024
 Stredoveké trhy Štefana V. na hrade Šariš
Pozrite si našu videoreportáž
 
Na hrade Šariš sa každoročne otvára turistická sezóna zaujímavým historickým podujatím. Tentoraz si organizátori pripravili stredoveké trhy Štefana V.
 
Podujatie odštartovalo samotným príchodom kráľa, ktorý prešiel trhmi a návštevníci si mohli pozrieť aj ukážky stredovekých bojov.
 
„Vždy, keď navštívil hrad Šariš, zanechal tu určitú stopu a to v takom ponímaní, že keď prišiel, vždy sa konali trhy. Remeselníci a všetci, ktorí bývalý v podhradí sa snažili kráľovi vyhovieť. Ten, keď navštívil hrad, tak minul veľmi veľa peňazí. Nakúpil veľa výrobkov, hlavne čo sa týka textílii, a všetci poddaní boli spokojní, pretože určitým spôsobom zarobili a kráľ bol tiež spokojný,“ vysvetlila Jana Jančišinová, vedúca oddelenia cestovného ruchu a prezentácie mesta Veľký Šariš.  
 
 Účasť návštevníkov bola vysoká (Zdroj: AHOJ TV)
 
Pre návštevníkov hradu boli pripravené atrakcie pre deti – drevený stredoveký kolotoč, workshopy, na ktorých dievčatá vyrábali korunky a chlapci meče. A aby kráť dobré nakúpil, bolo na hrade veľa remeselníkov, ktorí prezentovali tradičné remeslo.
 
Čo hovoríte na túto účasť? Očakávali ste toľko ľudí?
 
„Veľmi sa tešíme tejto účasti. Sme veľmi radi, že prišli ľudia, je tu veľmi veľa detí, mladých ľudí a to nás veľmi teší. To nám evokuje, že ľudia majú radi prechádzku na hrad Šariš a majú ho radi,“ dodala Jančišinová.
 
 Stredoveké zápasy (Zdroj: AHOJ TV)
 
Pri organizovaní historického podujatia pomáhali aj mladí dobrovoľníci.
 
„Hlavne asi to, že ja chcem využiť svoj voľný čas a chcem pomôcť nášmu mestu a aj my sa chceme prezentovať ako mládežnícky parlament,“ prezradila Veronika Demeterová, dobrovoľníčka.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár