VIDEO | Nočná súťaž hasičov. Zachraňovali horiaceho komentátora

1228x
10. Máj 2024
Hasiči zachraňovali horiaceho komentátora
Pozrite si našu videoreportáž
 
18-teho ročníka nočnej hasičskej súťaže o najzdatnejší hasičský zbor sa tento rok zúčastnilo dvanásť šesťčlenných družstiev. Desať domácich z okresu Bardejov a dve hosťujúce hasičské tímy z Česka.
 
Súťaž začala slávnostným nástupom na futbalovom ihrisku v Zlatom. Účasťou na súťaži hasiči zároveň absolvovali previerky pripravenosti pre Dobrovoľné hasičské zbory v okrese Bardejov. Tento rok sa súťažilo v dvanástich disciplínach.
 
„Je to už 18. ročník tradičnej nočnej súťaže o najzdatnejší hasičský zbor, takže veríme, že si vydarí aj tohto roku,“ povedala Adriana Popjaková, starostka obce Zlaté a organizátorka súťaže.
 
 Tento rok sa súťažilo v dvanástich disciplínach (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Toho roku máme pripravených dvanásť disciplín. Popoludňajšie sú tri – štafeta, písanie testov a rýchlosť zostrojenia. Večer sa nám rozídu družstvá po okolitých dedinách – v Mokroluhu je tvorenie požiarného útoku, v Bardejove je zdravotná príprava  alebo záchrana raneného, v Rokytove je hasenie požiaru a záchrana osoby, v Tarnove je presun po lane s prekážkami, vo Sveržove máme hasenie požiaru cez okienko, v Gaboltove to je záchrana osoby na vodnej ploche a posledná disciplína je v Tvarožci, požiarny útok do kopca,“ vysvetlil Ján Hirčák, organizátor súťaže z územnej organizácii DPO v Bardejove.
 
„Zatiaľ mám z toho dobrý dojem a dúfam, že nám bude priať počasie. Akurát som zaznamenala, že sú tam iné názvy disciplín,“ prezradila starostka Zlatého.  Domáce tímy zo Zlatého, Gaboltova, Sveržova, Tarnova, Rokytova, Bardejova, Petrovej, Kurova, Hrabovca a Zborova doplnili dve moravské hasičské družstvá z Olomouckého kraja, z obcí Pavlovice u Přerova a Dřevohostice.
 
 Súťaž začala slávnostným nástupom (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Toho roku máme rovnaké ambície, umiestniť sa do polky, ale ideálne vyhrať. Tie štafety sú super, sú jednoduché. U nás v Pavlovicích  sa behá útok do kopca, takže uvidíme ako nám to pôjde tu,“ priblížila Magdaléna Mužíková, veliteľka družstva Pavlovice u Přerova z Českej republike.
 
„Trénujeme každý rok, pretože súťaž je ťažká a nevyspytateľná. Minulý rok sme sa umiestnili na prvom mieste, ale to neznamená, že sme netrénovali, pretože  absolvujeme takýchto súťaži viac,“ priblížil Pavel  Čížek, veliteľ družstva Dřevohostice z Českej republiky.
 
 
Najatraktívnejšie disciplíny súťaže sa rozbehli až po zotmení. V Rokytove hasiči z plameňov zachraňovali zraneného futbalového komentátora.  
 
„Konkrétne v našej obci je pripravená disciplína „Horiaci komentátor“. Princípom tejto disciplíny je zachrániť komentátora z horiace objektu. Hasiči musia v prvom rade natiahnuť správny prúd a následne uhasiť priestor, v ktorom sa nachádza zranená osoba a tú zranenú osobu zniesť na nosidlách po schodoch  k hasičskému autu. Je také nepísané pravidlo, že zo siedmych obcí, ktoré súťaž usporadúvajú , domáce družstvo začína na svojom stanovišti,“ vysvetlil Ľubomír Pangrác-Piter, starosta obce Rokytov a organizátor súťaže.
 
 Najatraktívnejšie disciplíny súťaže sa rozbehli až po zotmení (Zdroj: AHOJ TV)
 
„V našej obci máme 44 členov dobrovoľných hasičov a minulý rok sme dopadli nie veľmi slávne, pretože sme skončili na dvanástom alebo trinástom mieste. V tomto roku pevne verím, že dosiahneme lepší výsledok. Fakt slúži ku cti chalanom, že sa vedia obetovať  pre dobrú vec, nie len čo sa týka súťaže, ale aj pri pomoci, živelných pohromách, pri dopravných nehodách,“ informoval starosta obce Rokytov.
 
„V minulých rokoch sme dosť často zasahovali aj pri dopravných nehodách, aj pri požiaroch a v jarnom období pri vypaľovaní trávy,“  dodáva Ľ. Pangrác-Piter.
 
Prvenstvo z minulého roka nakoniec obhájili moravskí dobrovoľní hasiči z Dřevohostíc a odniesli si zlatú medailu. Druhé miesto získali hasiči zo Zlatého, na treťom mieste sa umiestnilo družstvo z Bardejova.
(11:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár