Prešovskú univerzitu navštívil Richard Shusterman

1183x
09. Máj 2024
   Na Prešovskej univerzite prednášal významný profesor
 Richard Shusterman (Zdroj: František Franko)
 
Prešovskú univerzitu v Prešove navštívil v dňoch 6. – 7. 5. 2024 významný americký filozof, profesor Richard Shusterman. Richard Shusterman je eminentným výskumníkom Dorothy F. Schmidtovej v humanitných vedách na Floridskej Atlantickej univerzite a riaditeľom jej Centra pre telo, myseľ a kultúru.
 
Pôsobí v oblasti pragmatistickej filozofie a estetiky a je tvorcom pomenovania a propagátorom koncepcie zvanej somaestetika, v ktorej hrá kľúčovú úlohu dôraz na telesné skúsenosti. Počas svojej dvojdňovej návštevy vystúpil v priestoroch Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove s pozvanou prednáškou na tému Somaestetika a umenie života a s komentovaným premietaním dokumentárnych filmov s názvom Filozofia ako spôsob života – na kamere: Filmové stretnutia s Richardom Shustermanom.
 
 Prednáška filozofa a profesora na Prešovskej univerzite (Zdroj: František Franko)
 
Počas prvého dňa jeho návštevy ho oficiálne privítala prorektorka pre zahraničie a vonkajšie vzťahy PU, doc. ThDr. Mária Kardis, PhD. a prodekanka Filozofickej fakulty PU pre vzdelávanie a marketing, Mgr. Michaela Sepešiová, PhD. Richard Shusterman je dlhodobým zástancom myšlienky prepojenia filozofie a estetiky s každodenným životom a systematicky kladie dôraz na možnosti zlepšovania života ľudí prostriedkami filozofie a estetických skúseností.
 
Preto je jeho koncepcia somaestetiky zaujímavá nielen pre úzky okruh odborníkov, ale aj pre širokú škálu výskumníkov v rozličných oblastiach, ako aj pre umelcov a širšiu verejnosť. Dôkazom toho bol aj značný záujem o jeho vystúpenia na Filozofickej fakulte PU naprieč rôznymi odbormi, aj medzi vysokoškolskými študentmi, ktorí mu po jeho vystúpeniach adresovali množstvo otázok, na ktoré Shusterman ochotne odpovedal.
 
 Je dlhodobým zástancom myšlienky prepojenia filozofie a estetiky s každodenným životom (Zdroj: František Franko)
 
Zapôsobil naňho rozsah a kvalita výskumu a publikačnej činnosti v oblasti filozofie a estetiky
 
Richard Shusterman sa podľa vlastných slov rozhodol prijať pozvanie na Prešovskú univerzitu preto, lebo naňho zapôsobil „rozsah a kvalita výskumu a publikačnej činnosti v oblasti filozofie a estetiky na Filozofickej fakulte PU“ a chcel sa „stretnúť s členmi fakulty, ktorí tento výskum realizujú“. Ako sa vyjadril jeden z organizátorov podujatí, Lukáš Arthur Švihura z Inštitútu filozofie FF PU, „návšteva Richarda Shustermana v Prešove je dôkazom toho, že organizujúce inštitúty pokračujú v udržiavaní významnej spolupráce so svetovými špičkami v odbore.
 
To je nielen dôležitým ukazovateľom kvality našich vedecko-výskumných aktivít s medzinárodným presahom, ale aj významným indikátorom kvality nami poskytovaného vzdelania pre našich súčasných aj budúcich študentov“ Návštevu Shustermana organizoval na pôde a s podporou Filozofickej fakulty PU Inštitút estetiky a umeleckej kultúry FF PU, Inštitút filozofie FF PU, Spoločnosť pre estetiku na Slovensku a Slovenské filozofické združenie pri Slovenskej akadémii vied.
(11:00, TS)
Diskusia
Pridať komentár