VIDEO | Začali sa práce na razení tunela Okruhliak

940x
29. Apríl 2024
Začali sa raziacie práce na tuneli
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Okruhliak Úsek na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa pozostáva zo 157 stavebných objektov, 12 mostov, 6 protihlukových stien s celkovou dĺžkou 3 683 m. Súčasťou budovaného úseku je aj tunel Okruhliak, na ktorom Národná diaľničná spoločnosť slávnostne zahájila raziace práce.
 
Je v poradí tretím tunelom na diaľničnej infraštruktúre v okolí tretieho najväčšieho slovenského mesta Prešov a motoristom ušetrí v priemere 7 minút. Úsek by mal byť dokončený do štyroch rokov.
 
„Dlhý bude bezmála 1700 metrov, šírka je štandardná. Je to diaľničný tunel, čiže sú to štandardné rozmery na celej diaľničnej sieti. Bude takého istého rozmeru ako sú predchádzajúce tunely – Bikoš, Prešov,“ informoval Miroslav Žák, riaditeľ spoločnosti Tucon.
 
„Ja pevne verím, že táto stavba nadviaže úplne hladko a rovnako na prvú časť prešovského obchvatu, aby sme to dokázali v termíne a prípadne trošku skôr,“ povedal Filip Macháček, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.
 
 Raziť sa bude 24 hodín denne, sedem dní v týždni (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Celých 337 miliónov bolo pôvodne narozpočtované v štátnom rozpočte, ale 69 miliónov sme nedávno oznámili, že sa podarilo dostať z tzv. Connecting Fans – spájanie Európy. Taktiež sme dostali na celú prípravu R4, na vyvlastňovacie konanie, to znamená majetkoprávne vysporiadanie a zároveň na projektovú dokumentáciu, na územné rozhodnutie. To znamená, že časť z toho prípravného procesu je krytá z eurofondov,“ vyjadril sa Jozef Ráž ml., minister dopravy SR.
 
Tunel bude razený z oboch portálov cyklickým spôsobom. Raziť sa bude 24 hodín denne, sedem dní v týždni.
 
„Tá technológia je taká, že sa nedá odstaviť. Pri každom odstavení tunela, by sme museli všetko zaistiť a to by bolo náročné,“ vysvetlil M. Žák.
 
 
 
„V rámci stavby a prípravných prác, či to boli výroby, či to boli hrubé terénne úpravy, všetko išlo podľa plánu a podľa toho, ako to bolo v harmonogramoch, takže pevne verím, že aj razenie tunela pôjde v tomto duchu. Avšak, tá geológia nás môže vždy prekvapiť,“ uviedol F. Macháček.
 
„Čo sa týka geológie v tomto tuneli očakávame, respektíve je predpoklad, že by tam mohli byť napučnelé horniny, ktoré v kontakte s vodou spôsobujú vysoké tlaky. Hlavne projektant, aby to nadimenzoval tak potom, aby to odolalo týmto tlakom,“ priblížil riaditeľ spoločnosti Tucon.
 
J. Ráž dodáva, že: „Tento obchvat Prešova bude súčasťou tých obchvatov, ktoré budú bez úhrady a bez povinnosti mať diaľničnú známku.“
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár