Futbalové súťaže sa blížia do finišu

1068x
28. Apríl 2024
V tretej lige je o čo bojovať
Ako napokon súťaže dopadnú, ukážu najbližšie zápasy 
 
Tretia liga, skupina východ, má pred sebou, pre jednotlivé kluby, ešte rad kôl a tak je ešte o čo hrať. Rozhodnuté ešte nie je na špici tabuľky ani na jej konci.
 
O postup sa snaží niekoľko kolektívov a v hre je ich stále aspoň šesť. Bodové rozdiely medzi prvým a šiestym sú minimálne a tak šanca stále žije v Stropkove, Fiľakove, Snine, Lipanoch, Starej Ľubovni a Rimavskej Sobote.
 
Niektoré kluby snahu o postup avizovali, niektoré skromne mlčia. Ani na „dolnom konci“ ešte rozhodnuté nie je. Súťaž už v jej úvode opustili Giraltovce a vyzerá to tak, že vypadávať bude len jeden.
 
 
Spočiatku bol jasným kandidátom Svidník. Ale ani Bardejov a Oravské Veselé a Spišské Podhradie na jar herne a výsledkovo nepresviedčajú a tak aj tu sú bodové rozdiely minimálne. Oravské Veselé (farma Liptovského Mikuláša), donedávna vážny ašpirant na zostup, akoby v posledných kolách naberalo dych na záchranu a prekvapivo porazilo doma vedúci Stropkov.
 
Aj body získané na ihrisku Partizána Bardejov určite potešili. Rovnako Spišské Podhradie si vezie tri body z Kalinova a pomaličky z pásma zostupu uniká. Adeptmi na štvrtú ligu sú teda momentálne Svidník a Bardejov.
 
Na jar získalo Oravské Veselé bodov 9, Spišské Podhradie 9, Bardejov 3 a Svidník 6. Podľa nových pravidiel a zloženia súťaží sa hrá aktuálne tretia sezóna (jeden a pol ligového ročníka), ale už je avizovaná zmena ďalšia.
 
 
Systém súťaže podľa pravidiel ktorej sa hrá teraz mal platiť minimálne 5 rokov, bude však len tri. Aj keď je nutné priznať, že plánovaná reorganizácia má oprávnenie.
 
V tretej (a ja v druhej lige) dnes pôsobia takzvané farmy (viď. Oravské Veselé). Kluby, ktoré majú dohodu s klubmi z vyšších súťaží a v ich zápasoch môžu hrávať ich hráči.
 
Maximálny počet je 5 na zápas. V tomto modeli sa ešte odohrá záver tohto ligového ročníka i ročník budúci. Potom sa bude reorganizovať. Vzniknú tri tretie ligy. V skupine východ a stred bude 14, v skupine západ 16 mužstiev. Zaniknú farmy, ale naopak kluby, ktoré majú akadémie, budú môcť prihlásiť béčka. Na východe sú to Košice, Michalovce a Prešov.
 
 
Ale poďme späť k aktuálnemu ročníku. Z mužstiev z horných pozícií evidentne niektoré nad postupom nerozmýšľajú. Snaha o dobrý futbal a tým aj prilákanie fanúšikov je však chvályhodná. Nehovoriac o tom, že súťaž je dramatická a zaujímavá.
 
Pred jarnou časťou kandidáti na postup usilovne dopĺňali kádre. Najväčšou hviezdou súťaže je bývalý slovenský reprezentant Erik Jendrišek (Stará Ľubovňa). V reprezentácii odohral 37 zápasov a dal 4 góly. Hrával doma i v zahraničí (napr. Ružomberok, Hanover, Schalke, Cracovia, Trnava, Trenčín). Na východ prišiel z Liptovského Mikuláša.
 
V tretej lige - Východ sa bude hrať ešte šesť či sedem kôl a tak bodov je v hre ešte veľa. Do konca sa môže ešte všeličo zmeniť a tak v otázke postupu a zostupu si počkáme ne jej záver.
 
Aj v najvyššej regionálnej súťaži (4. liga Východ) je čelo tabuľky nadupané. O postup bojujú Lokomotíva, Poprad a Medzev. Bodové rozdiely sú minimálne. Na druhom konci je už pravdepodobne vymaľované.
 
Veľký Šariš a Kalša už zrejme rozdiel medzi nimi a mužstvami, ktoré sú už zdanlivo za vodou, dobehnúť nedokážu. Aj tu je však do konca ešte ďaleko . Mužstvá čaká ešte osem (resp. niektoré 7) kôl. To znamená, že v hre je ešte množstvo bodov.
(19:33, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár