Začali s opravou úseku Čermeľskej cesty

1379x
22. Apríl 2024
Cesta z Čermeľa na Alpinku a Jahodnú je v štádiu opravy
 Na opravovaných úsekoch je znížená rýchlosť na 30 km/hod (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Po zime zostalo na cestách množstvo výtlkov a ďalších sieťových poškodení komunikácií, ktoré postupne mesto Košice odstraňuje. Po Veľkej noci začali aj opravou úseku Čermeľskej cesty smerom z mesta na Jahodnú, resp. k lokalite Potoky smerom na Košickú Belú.
 
Pred dvoma rokmi uskutočnili súvislú opravu časti Čermeľskej cesty od Havlíčkovej po Leteckú ulicu, ktorá okrem nového asfaltu a výmeny poškodeného podložia cesty zahŕňala aj výmenu obrubníkov, opravu uličných vpustov a iných súčastí komunikácie. V týchto dňoch opravujú poškodenú časť vozovky na viacerých úsekoch Čermeľskej cesty nastriekaním asfaltovej emulzie, ktorá sa pre spevnenie len v hornej vrstve posype kamenivom.
 
 Opravujú poškodenú časť vozovky na viacerých úsekoch (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Asfaltová hmota potom zatečie do trhlín a prasklín, nevytvárajú sa ďalšie poškodenia a nedostáva sa tam voda. Je to jeden z bežných postupov, ktorý sa používa pri opravách ciest po celom Slovensku. Touto opravou zvyšujú bezpečnosť cestnej premávky. Na opravovaných úsekoch je znížená rýchlosť na 30 km/hod, dopravná značka sa tam bude nachádzať ešte aj ďalší týždeň po oprave.
 
Z tohto dôvodu aj naďalej žiadajú všetkých účastníkov cestnej premávky jazdiacich po Čermeľskej ceste o zvýšenú pozornosť a dodržiavanie dopravného značenia. Aj naďalej sú však presvedčení, že tento úsek Čermeľskej cesty, ktorá spája viacero okresov, by mala od nich prebrať Správa ciest Košického samosprávneho kraja.
 
 Touto opravou zvyšujú bezpečnosť cestnej premávky (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
V uplynulých rokoch viackrát navrhovali KSK, aby prevzal cesty, ktoré smerujú z rôznych oblastí okresu Košice-okolie do Košíc. Zatiaľ však neprišlo k dohode. Aj preto iniciovali legislatívne zmeny, aby mestá, ktoré spravujú cesty II. a III. triedy ich mohli previesť na samosprávne kraje. Tie na údržbu spomínaných komunikácií dostávajú peniaze od štátu.
(11:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár